Vaak is er bij de consument nog veel onduidelijkheid over wat de functie is van een bepaald supplement en waar het wel allemaal niet goed voor is. Op internet zijn tal van websites te vinden waar mensen goed worden geïnformeerd over het gebruik van supplementen, daarentegen zijn er ook genoeg websites te vinden waar aan bepaalde voedingssupplementen gezondheidsvoordelen worden onderschreven die niet wetenschappelijk zijn onderbouwd.
In deze blog ontkrachten wij 3 fabels over omega-3:
- Een voedingssupplement met omega-3, omega-6 en omega-9 is beter, want deze is completer dan alleen omega-3.
FABEL:
Beter is altijd relatief. De meeste mensen hebben een verkeerde omega 3 / omega 6 balans. We krijgen 10-15 keer te veel omega-6 binnen. Het is dus helemaal niet nodig dat je er een supplement van neemt. Dat zorgt er eigenlijk dan juist voor dat de omega-3 en omega-6 balans nog minder in evenwicht is.
- Als ik zwanger ben dan neem ik lijnzaad, want hierin zitten omega-3 vetzuren en die zijn goed voor de ontwikkeling van de hersenen van de baby.
FABEL:
In lijnzaad zit voornamelijk het omega-3 vetzuur ALA, dit vetzuur is goed voor de gezondheid van het hart maar er is niet genoeg bewijs dat dit ook goed is voor de hersenen. Voor het omega-3 vetzuur DHA is wel wetenschappelijk bewezen dat het belangrijk is voor de ontwikkeling van de hersenen.
- Nederland is een land waar veel vis wordt gegeten dus dat zal wel goed zitten met de omega-3 inname.
FABEL:
Verschillende studies tonen aan dat de meerderheid van de Nederlanders niet genoeg omega-3-vetzuren binnenkrijgt. Niet alleen is de visconsumptie suboptimaal, waarbij sommige mensen geen of veel te weinig vis eten, maar het type vis en/of zeevruchten die geconsumeerd worden, bevatten meestal weinig omega-3-vetzuren.
Mocht je aan de hand van deze blog vragen hebben over omega-3 supplementen, stel ze dan gerust in de reacties.
Bronnen
- de Goede J, Geleijnse JM, Boer JM, Kromhout D, Verschuren WM. Marine (n-3) fatty acids, fish consumption, and the 10-year risk of fatal and nonfatal coronary heart disease in a large population of Dutch adults with low fish intake. J Nutr. 2010 May;140(5):1023-8.
- Kakilashvili BIu, Zurabashvili DZ, Turabelidze DG, Shanidze LA, Parulava GK. [The fatty acid composition of ordinary flax seed oil (Linum usitatissimum L.) cultivated in Georgia and its byological activity]. Georgian Med News. 2014 Feb;(227):86-8.
- Sadovsky R, Collins N, Tighe AP, Safeer RS, Morris CM, Brunton SA. Dispelling the myths about omega-3 fatty acids. Postgrad Med. 2008 Jul;120(2):92-100.