Je hebt waarschijnlijk wel eens als kind gehoord dat je voldoende vitamientjes moet nemen. Maar waarom heb je deze stoffen eigenlijk nodig en wat zijn vitaminen nu eigenlijk? Er zijn tal van verschillende vitaminen met allemaal een andere functie. En is het nou wel nodig om deze vitaminen allemaal bij te slikken of krijg je voldoende binnen uit voeding?
Wat zijn vitaminen?
Vitamines zijn stoffen die je in kleine hoeveelheden binnen krijgt via eten en drinken. Ze Je kan vitaminen onderverdelen in 2 categorieën, namelijk vet oplosbare vitaminen en wateroplosbare vitaminen.
Vet oplosbare vitaminen
De vitaminen D, E, K en A zijn de vet oplosbare vitaminen. Deze vitaminen worden in het lichaamsvet opgeslagen en blijven daardoor in het lichaam actief en opgeslagen.
Vitamine D geeft je sterke botten en tanden en zorgt voor een goede werking van de spieren en het afweersysteem.
Vitamine E werkt als antioxidant en is daardoor goed voor je weerstand. Vitamine K helpt bij een goede bloedstolling en het behoud van sterke botten en vitamine A is goed voor de ogen, de huid en de groei.
Deze vitamines haal je vooral uit producten die vet bevatten, zoals smeer- en bereidingsvetten, vis, vlees, noten en melk en melkproducten.
Wateroplosbare vitaminen
De wateroplosbare vitaminen zijn vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11, B12 en C. de B vitaminen spelen een grote rol in het verbranden van energie in het lichaam. Vitamine C werkt als antioxidant, zorgt voor een goed functionerend zenuwstelsel ne bevordert de opname van ijzer in je bloed.
Deze vitamines haal je uit groente, fruit, brood en volkorenproducten, noten, peulvruchten, melk en melkproducten
Maakt jouw lichaam zelf vitaminen aan?
In principe maakt je lichaam vitamines niet aan en dien je deze binnen te krijgen via voeding en drinken. Er zijn wel een aantal uitzonderingen:
- Vitamine K wordt in kleine hoeveelheden aangemaakt door je dikke darm.
- Het lichaam kan voorlopers van bepaalde vitaminen omzetten in actieve vitaminen. ZO zet het lichaam provitamine A en D om in vitamine A en D. Denk hierbij aan de aanmaak van vitamine D van de huid onder invloed van zonlicht.
Krijgen wij genoeg vitaminen binnen?
Volgens het voedingscentrum krijg jij met een volwaardig en gevarieerd eetpatroon voldoende vitaminen binnen, het is volgens hen dan ook niet nodig om hiervoor te suppleren. Wel zijn er een aantal bevolkingsgroepen die een tekort kunnen hebben van bepaalde vitaminen. Het meest voorkomende tekort in Nederland is Vitamine D. Ons lichaam maakt deze vitamine met behulp van zonlicht zelf aan. Echter kan een oudere huid dit minder goed. Ook een getinte of donkere huid maakt minder snel vitamine D aan uit zonlicht. Ook is er in Nederland een tekort aan vitamine B12, in het bijzonder bij vegetariërs en veganisten. Dit omdat vitamine B12 voornamelijk voorkomt in dierlijke producten. Voor deze groepen bestaat er dan ook een suppletie aanbeveling.
Tevens zijn er bepaalde vitaminen die in bepaalde situatie een verhoogde aanbeveling kennen, denk hierbij bijvoorbeeld aan vitamine B11, ook wel foliumzuur, tijdens en voorafgaand aan de zwangerschap. Maar ook baby’s en kinderen hebben baat bij suppletie van bepaalde vitaminen. Voor alle aanbevelingen kan je een kijkje nemen op de site van het voedingscentrum.
Kunnen deze stoffen ook schadelijk zijn?
Je hoort waarschijnlijk heel vaak voorbij komen dat wanneer je een teveel aan vitaminen binnenkrijgt je deze toch wel weer uit plast. Dit geldt zeker voor de wateroplosbare vitaminen. Deze vitaminen zitten in het vocht van voedingsmiddelen en worden direct opgenomen in je bloed. Als je echter al genoeg van deze vitaminen hebt en dus niet nodig hebt, verlaten deze vitaminen direct je lichaam. De voorraad van wateroplosbare vitaminen in het lichaam is dan ook erg klein.
wél kan er een te hoge inname voorkomen van de vet oplosbare vitaminen. Doordat deze vitaminen worden opgeslagen in het lichaam. Kan er een opstapeling van deze vitaminen ontstaan, wat bij de toxische bovengrens kan zorgen voor schadelijke gevolgen voor het lichaam. Slik dan ook niet zomaar supplementen zonder dat je weet of je hier een tekort aan hebt. Het is dan ook handig om een keer bij je huisarts bloed te laten prikken zodat je een duidelijk beeld krijgt van eventuele tekorten.
Wel kunnen bepaalde supplementen een mooie aanvulling zijn op jouw levensfase. Zo bevat NewDay Vitality de juiste hoeveelheid omega-3, vitamine D en K voor 40+ers voor sterke spieren en botten en een goede weerstand. Ook NewDay Mama Complete bevat omega-3 en foliumzuur, die zorgen voor de meest gunstige omgeving voor de (toekomstige) moeder en de foetus. Doordat deze groepen een verhoogde aanbeveling hebben voor bepaalde vitaminen, zorgen de supplementen van NewDay precies voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, Je hoeft daardoor dus niet bang te zijn te veel te suppleren!
Bronnen:
- https://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/vitamine-c/
- https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamines.aspx]
- https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=5740
- https://www.optimavita.nl/voeding/de-meest-voorkomende-tekorten-in-vitamines-en-mineralen/
- https://www.maartenskliniek.nl/ondersteunende-zorg/apotheek/medicatie-rondom-een-opname/vitamine-d