Your Cart

25 jaar premium omega-3

Wetenschappelijk gedreven

Geen overbodige toevoegingen

Bewegen tijdens en na de zwangerschap

Sporten en bewegen is natuurlijk hartstikke goed voor de mens. Ook tijdens de zwangerschap kan het voordelen met zich meebrengen. Toch zijn er wel een aantal punten waar je op moet letten als je gaat bewegen en sporten tijdens de zwangerschap. Voor sommige vrouwen kan het bewegen ook heel moeizaam gaan wanneer ze zwanger zijn. Naast dat beweging goed voor je is tijdens de zwangerschap is voldoende beweging na de zwangerschap ook van groot belang. Ook dit kan voor sommige vrouwen lastig zijn. In dit blog gaan we vertellen we je meer over waarom het zo belangrijk is om tijdens en na de zwangerschap en bespreken we een aantal tips.

Beweging tijdens de zwangerschap
Aangezien het altijd goed is om veel te bewegen, is dit ook tijdens de zwangerschap niet anders. Voor zwangere vrouwen geldt het zelfde beweegadvies als voor alle volwassen, namelijk: minimaal 150 minuten beweging per week. Als je al veel bewoog of veel sportte voor de zwangerschap, is er geen reden om dit te verminderen als je zwanger bent. Sommige vrouwen zijn bang dat bewegen of sporten nadelige effecten kan hebben op de baby, maar dit is onterecht. Sporten tijdens de zwangerschap heeft namelijk niet alleen gunstig effect voor de moeder, maar ook voor de ongeboren baby.

Beweging zorgt onder andere voor een betere doorbloeding. Dit zorgt ervoor dat de bloedtoevoer naar de placenta, en dus ook de toevoer van voedingsstoffen naar de baby, sneller gaat. Ook kan beweging tijdens de zwangerschap een positief effect hebben op zwangerschapsmisselijkheid, vermoeidheid en krampen. Daarbij blijkt uit onderzoek dat sporten tijdens de zwangerschap ervoor kan zorgen dat je bevalling makkelijker gaat. Ook verlaagt voldoende beweging het risico op een hoge bloeddruk en zwangerschapsdiabetes. Als laatste voordeel helpt bewegen en sporten tijdens de zwangerschap ook voor een sneller herstel na de bevalling.

Ondanks dat bewegen tijdens de zwangerschap veel voordelen heeft, zijn er wel nog een aantal punten waarop gelet moet worden, zoals:

  • Drink voldoende water tijdens het sporten om uitdroging te voorkomen
  • Doe geen sporten waarbij er een risico is dat je tegen mensen aanbotst of dat er iets tegen je buik aankomt. Bijvoorbeeld bij balsporten, zoals tennis, hockey, voetbal of volleybal, of bijvoorbeeld bij skiën.
  • Let op bij het doen van buikspieroefening. Niet alle buikspieroefeningen zijn geschikt voor zwangere vrouwen. Als je graag buikspieroefeningen wilt doen, doe dit dan alleen onder begeleiding.
  • Als je een intensieve sporter bent is dat niet erg, maar het kan wel verstandig zijn om hierbij begeleiding te zoeken om eventuele risico’s te voorkomen. Let hierbij op dat je bijvoorbeeld een personal trainer en/of fysiotherapeut zoekt die wel gespecialiseerd is in zwangerschap.
  • Als laatste is het belangrijkste om goed te luisteren naar je lichaam. Voelt een bepaalde beweging niet goed? Overleg dit dan met je trainer of stop met deze oefening.

Beweging na de zwangerschap
Niet alleen tijdens de zwangerschap, maar ook erna is het van belang om voldoende te bewegen. Aangezien de zwangerschap en de bevalling behoorlijk belastend kan zijn voor het lichaam, is het niet verstandig gelijk direct na de bevalling intensief te gaan sporten. De eerste week na de bevalling is het verstandig om nog wat rust te pakken en daarna kan je je beweging langzaam opbouwen. Dat betekent dus niet gelijk na een week rust zeer intensief gaan sporten.

Opbouwen van de beweging:

  • 1 week na de bevalling: begin bijvoorbeeld met het maken van een wandeling. Tijdens een wandeling kan je de baby ook meenemen. Bouw ook het wandelen rustig op en luister goed naar het lichaam. Ook kan je een week na de bevalling beginnen met fietsen.
  • 6 tot 8 weken na de bevalling: in deze periode kan je beginnen met een intensievere vorm van beweging, zoals zwemmen, dansen of fitnessen. Ook hierbij is het natuurlijk heel belangrijk dat je dit langzaam opbouwt.
  • 3 maanden na de bevalling: in deze periode is het pas verstandig om te gaan hardlopen of balsporten te doen. Hardlopen is belastend voor de bekkenbodem en daarom is het verstandig om tot drie maanden alleen te wandelen. Ook met balsporten moet je tot deze periode wachten omdat hierbij de kans op blessures groot zijn.

Bewegen na de bevalling heeft veel voordelen. Sporten zorgt ervoor dat je je fitter gaat voelen en voor het opbouwen van je spiermassa en kracht. Dit is fijn als je net een zware periode achter de rug hebt. Ook zorgt dit ervoor dat je sneller hersteld na de zwangerschap. Daarbij geeft sporten en bewegen een gelukkig gevoel, wat het risico verkleint op een postnatale depressie.

NewDay Mama Compleet
Om verzekerd te zijn van een goed verloop van je zwangerschap en herstel periode na de bevalling heeft NewDay het product Mama Compleet ontwikkeld. Mama Compleet bevat omega-3-vetzuren, vitamine D en foliumzuur, wat zorgt voor voordelen voor moeder en kind. NewDay Mama Compleet is geschikt om voor, tijdens en na de zwangerschap te gebruiken.

 

Bronnen:

  1. https://babyopkomst.nl/sport/
  2. https://deverloskundige.nl/zwangerschap/subtekstpagina/29/bewegen/
  3. https://www.allesoversport.nl/thema/gezonde-leefstijl/een-fittere-zwangerschap-door-sport-en-bewegen/
  4. https://www.uza.be/behandeling/sport-en-beweging-tijdens-de-zwangerschap
  5. https://www.mamaenzo.nl/sporten-na-de-bevalling/

Probeer NewDay nu en profiteer van 20% korting op je eerste bestelling

Gebruik de code NEWDAY20 bij check-out.

Voedingswaarden

1 capsule bevat:

Pure visolie                                      500 mg

waarvan Omega-3 vetzuren        300 mg

waarvan Omega-3 EPA                 150 mg

waarvan Omega-3 DHA                100 mg

Vitamine D3                                      5 mcg (100% RI *)

Bevat een mix van Vitamine E (tocoferolen) en rozemarijn  extract

Voedingswaarden

Algenolie                               585mg

waarvan omega-3 DHA     250 mg

Vitamine D3                          10 mcg (200% RI */**)

Bevat een mix van Vitamine E (tocoferolen) en rozemarijnextract.

*   Referentie Inname (RI) volgens de Nederlandse Gezondheidsraad

**  Specifiek aangepaste dosering voor kinderen van 0 t/m 3 jaar en vanaf 4 jaar die onvoldoende buiten komen (minder dan 15 minuten per dag tussen 11.00 en 15.00 uur).

Voedingswaarden

Een dagelijkse inname van 2 capsules bevat:
 
Algenolie                                   1125 mg
waarvan Omega-3 DHA:        450 mg
Foliumzuur                                400 mg (200% RI*/**)
Vitamine D                                  10 mcg (200% RI*/**)
Gemberextract                           20 mg
 
*   Referentie Inname (RI) volgens de Nederlandse Gezondheidsraad
** Specifieke formulering voor vrouwen met een kinderwens, die zwanger zijn of borstvoeidng  geven

Voedingswaarden

1 sachet bevat:

1,2 gram 2-Fucosyllactose (ook wel ‘2FL’ genaamd).

 

Voedingswaarden per sachet:

Energie                      4,5 kcal/19kJ

Vet                              0 g

Koolhydraten           1,12 g

waarvan suikers      0,02 g

Vezels                         1,1 g

Eiwit                           0 g

Zout                            0 g

 

Allergenen:              Lactose

 

Bevat geen:             Gluten of kunstmatige

kleur- en smaakstoffen                

Voedingswaarden

Visolie                                         1000mg

Omega-3 vetzuren                  600mg

waarvan EPH                            300mg

waarvan DHA                           200mg

Vitamine D3                              5 mcg100% RI *

Vitamine K2 (MenaQ)             90 mcg 129% RI*/**

*   Referentie Inname (RI) volgens de Nederlandse Gezondheidsraad.
** Menaq7 is de ENIGE klinische ondersteunde vitamine K2 gepatenteerd voor cardiovasculaire gezondheid. Wetenschappelijk onderbouwde dosering.