Facebook Pixel
25 jaar ervaring
Wetenschappelijk gedreven
Geen overbodige toevoegingen

Balans tussen omega-3 en omega-6

Balans tussen omega-3 en omega-6

Het is belangrijk om een evenwicht te behouden in tussen omega-6- en omega-3-vetzuren. Als dit uit balans is nemen de gezondheidsrisico's toe. Omega-6 is essentieel voor onze gezondheid maar een te hoge inname van omega-6-vetzuren zorgt voor een toename in bepaalde moleculen die onder andere risico's kunnen verhogen op:

  • Depressie
  • Ontsteking
  • Hoge bloeddruk
  • Overmatige bloedstolling
  • Vernauwing van de bloedvaten
  • Beschadiging van zenuwcellen

Wanneer we een juiste inname van omega-3 consumeren, met name EPA en DHA, creëren we balans.

Een tekort aan omega-3 vetzuren zorgt mogelijk voor meer kans hebben op ziektes zoals hart en vaataandoeningen. Onze huidige verhouding van omega-6 en omega-3 is verre van de paleolithische (de oude steentijd)  ideale verhouding van 1:1.

Waneer de vetzuren uit balans zijn, zijn hormonen en andere chemische boodschappers niet in evenwicht, waardoor veel van de huidige gezondheidsproblemen worden veroorzaakt of verergerd.

Het aanvullen van onze omega-3 voorraden brengen gunstige verandering met zich mee voor ons lichaam. Dit kan tot enkele weken, soms maanden, duren. Sommige mensen kunnen echter al binnen twee tot vier dagen de positieve effecten voelen. Bij de één duurt dit langer dan bij de ander. Wees geduldig en weet dat je krachtige en herstellende veranderingen aanbrengt in de biologie van je lichaam, in je vermogen om je goed te voelen om goed met stress om te gaan!


Bronnen:

Simopoulos AP. (2002) The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids. Biomed Pharmacother. 

Simopoulos A. P. (2016). An Increase in the Omega-6/Omega-3 Fatty Acid Ratio Increases the Risk for Obesity. Nutrients

Patterson, E., Wall, R., Fitzgerald, G. F., Ross, R. P., & Stanton, C. (2012). Health implications of high dietary omega-6 polyunsaturated Fatty acids. Journal of nutrition and metabolism