Facebook Pixel
25 jaar ervaring
Wetenschappelijk gedreven
Geen overbodige toevoegingen

Concentratie, sporten en omega-3

Concentratie, sporten en omega-3

Concentratie, sporten en omega-3

Sporten is voor veel mensen een hobby en een uitlaatklep. Het zorgt ervoor dat mensen fit blijven en even stressvrij kunnen zijn. Wat voor sport je ook doet, het is altijd fijn om vooruitgang te zien. Bijvoorbeeld je kracht en spiermassa opbouwen, je uithoudingsvermogen vergroten en zo prestaties verbeteren.

Er is binnen de sportwereld een toenemende interesse in de inname van voedingsstoffen en supplementen die prestaties en herstel kunnen verbeteren. Atleten gebruiken vaak voedingssupplementen om het begin van vermoeidheid uit te stellen, spieren op te bouwen, herstelperioden te verkorten en hiermee de prestaties te verbeteren.

Wist je dat de omega-3-vetzuren DHA en EPA ook een prestatiebevorderend effect hebben? Hoe zit dit precies? 

Het is aangetoond dat supplementen met omega-3 ontstekingsremmende en spierherstellende effecten kunnen hebben op het lichaam. Omega-3 zorgt ervoor dat het celmembraan soepel blijft wat ervoor kan zorgen dat de spieren zich beter herstellen. Dit proces wordt door mensen nog wel eens onderschat. Door tijd te nemen voor herstel van de spieren, geef je ze de kans om zich te versterken zodat je ze de volgende keer weer optimaal kan gebruiken. Hoe sterker de spieren worden en hoe beter ze herstellen, hoe meer kans je hebt op het leveren van een topprestatie.

Eveneens staat omega-3 bekend om de positieve invloed op je hersenen. En die hersenen zijn belangrijk bij het sporten. Driekwart van het totaal aantal hersencellen is betrokken bij beweging. Bepaalde delen van de hersenen zijn verantwoordelijk voor plannen, concentratie en het uitvoeren van beweging. Andere delen zijn belangrijk voor spierspanning, houding, evenwicht en het starten en stoppen van bewegingen. Om goed te kunnen bewegen, werken deze hersendelen samen met andere delen van het lichaam, zoals het visuele systeem. Want je moet vaak van alles in de gaten houden tijdens het sporten. En laat omega-3 nu ook eens bekend staan om de positieve werking op het zicht. 

Dat het een handig supplement is voor actieveling is duidelijk, maar hoeveel heb je ervan nodig? Veel wetenschappelijke onderzoeken naar omega-3 supplementen laten divers resultaat zien. Wat wel duidelijk is dat om in ieder geval voldoende binnen te krijgen voor het zicht en de hersenen, je dagelijks 250 mg aan het omega-3 vetzuur DHA nodig hebt. 

 

Bronnen

  1. Gammone, Maria Alessandra et al. “Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids: Benefits and Endpoints in Sport.” Nutrients 11,1 46. 27 Dec. 2018, doi:10.3390/nu11010046
  2. Schwartz, Andrew B. “Movement: How the Brain Communicates with the World.” Cell 164,6 (2016): 1122-1135. doi:10.1016/j.cell.2016.02.038
  3. European Food Safety Authority (EFSA, 2011) https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2078