Facebook Pixel
25 jaar ervaring
Wetenschappelijk gedreven
Geen overbodige toevoegingen

De vetoplosbare vriendschap van vitamines

De vetoplosbare vriendschap van vitamines


Wellicht wist je al dat calcium belangrijk is voor onder andere je tanden en botten en voor een goede werking van het hart en bloedvaten. Toch kan het voorkomen dat je genoeg calcium inneemt, maar je lichaam onvoldoende calcium opneemt.

Het opnemen is belangrijk want we willen niet dat calcium in de bloedvaten blijft zitten waar het mogelijk zorgt voor aderverkalking wat weer kan resulteren in een te hoge bloeddruk of bloedpropjes.

Op het moment dat je calcium inneemt, en het in je bloed terecht komt is het de bedoeling dat het naar andere lichaamsdelen vervoerd wordt. Eiwitten zijn belangrijk voor het vervoeren van calcium. 

Vitamine D is betrokken bij het maken van deze “calcium transport” eiwitten. Als het eiwit eenmaal klaar voor transport is moet het nog geactiveerd worden, en dat doet vitamine K2. 

Zo zorgen deze vetoplosbare vitamines (K2 en D3) dat calcium terecht komt waar het hoort, zoals in de botten en het niet blijft zitten in de bloedvaten waar het de kans op aderverkalking en verstoppingen verhoogt.

Het essentiële vetzuur omega-3 speelt een rol in de elasticiteit van de vaatwand en werkt ook mee in het in het proces van het verminderen van bloedplaatjesaggregatie. Bloedplaatjes worden naar schade in de vaatwand gestuurd om het te blokkeren en ze plakken tegen elkaar aan; ze vormen “een soort van schild om de wond te dichten”. Dit fenomeen wordt aggregatie genoemd. Onder normale omstandigheden heeft aggregatie een beschermende functie maar als het hoog is en niet wordt verlaagd kan een bepaald vat verstoppen.

Gelukkig werkt jouw lichaam goed als het de juiste voedingstoffen binnen krijgt.
Samen staan vitamine D3, K2 en omega-3 sterk! Teamwork, that’s how we call it.