Facebook Pixel
25 jaar ervaring
Wetenschappelijk gedreven
Geen overbodige toevoegingen

Vitamine D voor babies en kinderen: een vereiste voor de gezondheid

Vitamine D voor babies en kinderen: een vereiste voor de gezondheid


Vitamine D voor babies en kinderen: een vereiste voor de gezondheid


Samenvatting van het artikel


  • Het advies in Nederland is alle kinderen van 0 tot 4 jaar 10 microgram vitamine D per dag te geven, ongeacht de voeding. Of je nu fles- of borstvoeding geeft, je baby heeft dus extra vitamine D nodig.
  • Vitamine D is een vetoplosbare vitamine
  • Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Het is belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden.
  • Moedermelk kan een slechte bron van vitamine D zijn of een uitstekende bron van vitamine D, afhankelijk van de inname van de moeder.


Voeding tijdens de prenatale, perinatale en postnatale perioden zijn van grootst belang voor de ontwikkeling van kinderen. Er is momenteel veel aandacht voor onderzoek dat aantoont dat de behoeften van volwassenen aan vitamine D veel groter zijn dan ooit werd gedacht, maar wij zien dat nog lang niet alle moeders over informatie beschikken over hoe belangrijk het is extra vitamine D te nemen tijdens het zwanger willen worden, zwangerschap, borstvoeding en de eerste levensjaren van een kind.


Heb je een baby in je buik? Weet dan wel dat het skelet al begint te ontwikkelen vanaf slechts acht weken na de conceptie - een proces dat onder andere afhankelijk is van vitamine D dat door de  moeder wordt ingenomen. Inname van vitamine D is noodzakelijk voor een goede groei van de foetus en botmineralisatie.


Direct na de geboorte is de directe overdracht van de eigen voeding van de moeder via de placenta-wand naar haar baby geen optie meer. De pasgeboren baby gebruikt de opgeslagen vitamine D van toen de baby nog in de buik zat, blootstelling aan het UV-B-gedeelte van de zon, moedermelk en mogelijk een aanvulling met supplementen.


Studies suggereren echter dat het vitamine D-gehalte van moedermelk sterk varieert afhankelijk van de inname van de moeder via de voeding en het zonlicht. 


Tot en met 4 jaar raad het voedingscentrum extra vitamine D aan, ook wordt er aangegeven dat vitamine D het best wordt opgenomen in de dikke darm als er ook vet of olie aanwezig is. Dus zowel voor volwassenen als kinderen geld om vitamine D in te nemen bij de maaltijd of een supplement met een vet of olie (zoals omega-3).


Bronnen


  1. Kalkwarf, H. Specker, B.L. “Vitamin D Metabolism in Pregnancy and Lactation.” In Feldman, D. Pike, J.W. Glorieux, F.H. eds.,
  2. Vitamin D: Second Edition, Burlington: Elsevier Academic Press, 2005; 839-850.
  3. Bishop, N. “Perinatal Vitamin D Actions.” In Feldman, D. Pike, J.W. Glorieux, F.H. eds., Vitamin D: Second Edition, Burlington: Elsevier Academic Press, 2005; 803-810.
  4. Institute of Medicine, Food and Nutrition Board, Standing Committee on the Scientific Evaluation of Dietary Reference Intakes. “Vitamin D.” In: Dietary Reference Intakes for Calcium, Phosphorus, Magnesium, Vitamin D, and Fluoride, Washington, DC: National Academy Press, 1997; 250-287.
  5. Voedingscentrum: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-d.aspx