Facebook Pixel
25 jaar ervaring
Wetenschappelijk gedreven
Geen overbodige toevoegingen

Wat is een juiste dosering van supplementen?

Wat is een juiste dosering van supplementen?

Een gezonde basisvoeding, in lijn met de richtlijnen gezonde voeding van het RIVM, is de beste manier om de Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheid (ADH) van vitamines en mineralen binnen te krijgen. Echter blijkt uit onderzoek dat maar 15% van de Nederlanders de ADH van groente en fruit (meer dan 200 gram per dag) haalt. Het gevolg hiervan is een structureel te lage inname van vitamines en mineralen. Dit kan verschillende gezondheidseffecten tot gevolg hebben, immers zijn vitamines en mineralen nodig voor een normale groei en ontwikkeling.

Wat houdt de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (ADH) van vitamines eigenlijk in?

Voor mensen die niet genoeg vitamines en mineralen binnen krijgen via hun dagelijkse voeding is het daarom dan ook van groot belang dat zij deze tekorten aanvullen tot een gewenst niveau met behulp van voedingssupplementen. Hierbij moet wel rekening worden gehouden met de ADH die per bevolkingsgroep (kinderen, volwassenen, senioren) is vastgesteld, dit omdat de behoefte per groep of persoon heel verschillend is. De gezondheidsraad adviseert bijvoorbeeld een suppletie van 10 microgram vitamine D per dag aan bij zwangere vrouwen, wanneer zij niet genoeg zonlicht tot zich nemen. Op etiketten van voedingssupplementen staat aangegeven hoeveel het procentueel bijdraagt aan de Referentie inname (RI), dit zijn richtwaarden die op Europees niveau worden vastgesteld. Omdat de ADH landelijk wordt bepaald kan deze afwijken van de RI. In het onderstaande overzicht kunt u zien hoeveel u volgens de Nederlandse richtlijnen nodig heeft betreffende omega-3, vitamine D en foliumzuur.

 

Kinderen

Zwangere vrouwen

Volwassenen

Foliumzuur

 

 

 

ADH

80 microgram/dag

400 microgram/dag

300 microgram/dag

Aanvaardbare bovengrens

200 microgam/dag

1000 microgram/dag

1000 microgram/dag

Vitamine D

     

ADH

10 microgram/dag

10 microgram/dag

10 microgram/dag

Aanvaardbare bovengrens

10 microgram/dag

100 microgram/dag

100 microgram/dag

Omega-3

 

   

AH

Niet vastgesteld bij gezondheidsraad

Niet vastgesteld bij gezondheidsraad

Niet vastgesteld bij gezondheidsraad

Minimale inname

0.7 milligram (1 tot 3 jaar)

130 milligram/dag

160 milligram/dag

Aanvaardbare bovengrens

 

5000 milligram/dag

5000 milligram/dag

De ADH-waarden zijn een richtlijn om te bepalen hoeveel gezonde mensen onder normale omstandigheden dagelijks van een specifieke voedingstof nodig hebben. 97,5% van de populatie krijgt met de ADH voldoende voedingsstoffen binnen.

Daarnaast wordt de zogenaamde ‘aanvaardbare bovengrens’ van mineralen en vitaminen de laatste jaren steeds belangrijker.   

Wat houdt de aanvaardbare bovengrens in en wat zijn de effecten op ons lichaam?

De aanvaardbare bovengrens is de hoogste inname van een vitamine of mineraal waarbij geen schadelijke gezondheidseffecten zijn, bij gebruik over een langere periode. Bij overschrijding van de aanvaardbare bovengrens bij langdurig gebruik kunnen schadelijke gezondheidseffecten optreden, volgens recent wetenschappelijk onderzoek.

De aanvaardbare bovengrens van vitamine D is bijvoorbeeld bepaald op 100 microgram per dag. Een hogere inname kan leiden tot een te hoge dosering calcium in het bloed met meerdere ongewenste gezondheidseffecten.

Daarom is het bij het gebruik van supplementen belangrijk om de specifieke ADH- en aanvaardbare bovengrens waarden steeds goed te checken, want te veel van bepaalde mineralen en vitaminen kan leiden tot ongewenste gezondheidseffecten.

Om dit te voorkomen wordt in de Newday® supplementen steeds goed rekening gehouden met de genoemde richtlijnen. zo bevat NewDay® 365Fit een dosis van 10 microgram vitamine D; precies het juiste niveau binnen de ADH.    

Referenties:

  • Dietary Reference Values | DRV Finder. (2020). Geraadpleegd op 18 Oktober, https://www.efsa.europa.eu/en/interactive-pages/drvs.
  • Tebben, P., Singh, R., & Kumar, R. (2016). Vitamin D-Mediated Hypercalcemia: Mechanisms, Diagnosis, and Treatment. Endocrine Reviews37(5), 521-547. https://doi.org/10.1210/er.2016-1070
  • EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies), 2016. Scientific opinion on Dietary Reference Values for vitamin D. EFSA Journal 2016;volume(issue):NNNN, 179 pp. doi:10.2903/j.efsa.2016.NNN
  • Scientific Opinion on Dietary Reference Values for folate. (2014). EFSA Journal12(11). doi: 10.2903/j.efsa.2014.3893
  • Vitamine D | Voedingscentrum. (2020). Geraadpleegd op 18 Oktober 2020, https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-d.aspx
  • Alle richtlijnen. (2020). Geraadpleegd 18 Oktober 2020, https://wateetnederland.nl/resultaten/voedingsmiddelen/richtlijnen/alle_richtlijnen