Facebook Pixel

Wat is het verschil tussen prebiotica en probiotica? En wat zijn HMO's?

Wat is het verschil tussen prebiotica en probiotica? En wat zijn HMO's?

 

Slechts 1 letter. 


Prebiotica is de “voeding voor de gunstige bacteriën” 

Probiotica zijn de gunstige bacteriën, en dus “levende wezens”


Prebiotica (vanuit voeding of supplementen) stimuleren jouw eigen lichaam om “gunstige” bacteriën aan te maken. Prebiotica is namelijk de “voeding van de probiotica”. 


Je kan ook al “kant-en-klare” gunstige bacteriën (soms gisten) innemen, de probiotica; de meeste behoren tot de stammen “ lactobacillen of bifidobacterium” deze wordt toegevoegd aan voeding en zijn te vinden in de vorm van supplementen. Elk lichaam is uniek. Wanneer je lichaam kant-en-klare probiotica binnen krijgt (wat het zelf niet heeft aangemaakt) kan de reactie hierop dus per persoon verschillen.


HMO’s (prebiotica)


Er zijn ook specifieke prebiotica, de zogeheten HMO’s (Human Milk Oligosaccharides). Specifieke prebiotica zijn “moedermelk suikers”, ofwel de onverteerbare koolhydraten die alleen voorkomen in moedermelk. Na lactose en vetten zijn HMO’s de bestanddelen die het meest voorkomen. Er zitten wel 200 verschillende soorten HMO’s in moedermelk; moedermelk is uniek. De meeste voorkomende HMO is 2'-fucosyllactose (2'-FL), een liter melk bevat ongeveer 3 gram van dit melksuiker. Kortom: HMO is één van de bestanddelen die je aantreft in moedermelk en essentieel voor de ontwikkeling van het kind. 


HMO is een prebiotica, maar wat maakt HMO zo uniek in vergelijking tot andere prebiotica? HMO’s zijn namelijk een erg “gericht” prebiotica. Gericht op kinderen, essentieel voor de groei. HMO heeft unieke structuren en komt van nature in grote mate voor in moedermelk. Het is daarom de "perfecte fit" voor het menselijk lichaam."


Teamwork van prebiotica en probiotica 


Om onze 'levende wezens', probiotica, goed te voeden hebben we prebiotica nodig. Nadat prebiotica is ingenomen reist het af naar de dikke darm, waar het kan worden 'gefermenteerd'. Tijdens de fermentatie levert prebiotica voeding voor de gunstige bacteriën in ons lichaam waardoor het aantal gunstige bacteriën in je darmen stijgt.


Prebiotica, zoals HMO, is in tegenstelling tot probiotica van nature erg resistent en niet gevoelig voor bijvoorbeeld zuren in het lichaam die de werking kunnen beïnvloeden. Probiotica (de gunstige bacteriën/levend) is daarentegen zeer gevoelig. Het is dus erg belangrijk om prebiotica aan te vullen, zodat het deze gunstige bacteriën in jouw eigen lichaam goed kan ondersteunen. Gunstige bacteriën hebben eenmaal voeding nodig en zonder inname van voeding wordt het ze behoorlijk lastig gemaakt.

Jouw lichaam is uniek en een schitterend ecosysteem. Het één heeft het ander nodig om optimaal te functioneren, waarbij prebiotica van groot belang is als voeding van de probiotica; teamwork in jouw lichaam!