Facebook Pixel
25 jaar ervaring
Wetenschappelijk gedreven
Geen overbodige toevoegingen

Wat zijn de vegetarische bronnen van de omega-3 vetzuren EPA en DHA?

Wat zijn de vegetarische bronnen van de omega-3 vetzuren EPA en DHA?

De diëtiste, Elana Natker antwoordde deze vraag voor de organisatie GOED. 


“EPA en DHA zijn omega-3 vetzuren die van nature “uit de zee” komen. Vette vis staat bekend om de EPA en DHA omega-3 vetzuren. Maar de oorsprong van deze voedingsstoffen is te vinden in de microalgen uit de zee, helemaal onderaan in de voedselketen. 


Zeewier is een algensoort maar het is geen microalg. Het zijn de microalgen die EPA en DHA vormen, die vervolgens worden “opgeslagen” door en in de vette vis. Deze vis wordt op zijn beurt geconsumeerd door mensen en heeft positieve en essentiële effecten op de celfuncties. 


Zeewier zoals spirulina, chlorella, dulse en nori zijn geen goede bronnen van EPA en DHA omega-3 vetzuren. Vegetariërs en veganisten die hun EPA- en DHA-niveaus moeten verhogen, moeten dit doen met supplementen gemaakt van microalgen of voedsel met toegevoegde DHA en / of EPA (vaak afkomstig van niet-dierlijke bronnen). Er is geen andere goede vegetarische/veganistische voedselbron van EPA en DHA. Lijnzaad olie levert alleen significante hoeveelheden van ALA omega-3 vetzuren, geen EPA en DHA omega-3 vetzuren."


Elana gaf ook aan, dat voor mensen die een vis allergie hebben, microalgen een goed alternatief is. Bij twijfel natuurlijk altijd contact opnemen met de fabrikant.