Your Cart

Baby-Led Weaning, de toekomst?

Baby-Led Weaning oftewel de Rapley-methode, je zal er vast wel eens over gehoord hebben. Dit is een van de vele methodes om te starten met vaste voeding bij jouw baby. Is deze methode de nieuwe succesformule? Je leest dit in deze nieuwe blog!

Wat is Baby-Led Weaning?
Baby-Led Weaning (BLW) is letterlijk vertaald “het introduceren van bijvoeding, geleid door jouw baby”. Deze methode houdt dan ook in dat jouw baby zelf start met het eten van zachte stukjes eten. De methode gaat uit van de zelfstandigheid van het kind en leert met behulp van zijn zintuigen voeding kennen en bepaalt vervolgens zelf hoeveel en wat hij of zij eet.
Functies die hiermee geleerd worden zijn tekenen van verzadiging en honger en de ontwikkeling van de fijne en grove mondmotoriek. Deze methode houdt de aangeboren drang van baby’s om te experimenteren en te onderzoeken als belangrijkste drijfveer.

Hoe doe je dit?
Een baby wordt de eerste 6 maanden in ieder geval voorzien van borstvoeding en/of flesvoeding. Na 4 à 8 maanden heeft een baby echter meer energie nodig en begin je met de introductie van vaste voeding, na 12 maanden haalt jouw baby zelfs meer energie uit vaste voeding dan uit melk.
De BLW methode kan gestart worden vanaf 6 maanden. Het is erg belangrijk om het tempo van jouw baby te blijven volgen. Het gaat hier om de techniek onder de knie te krijgen, begin dan ook niet onmiddellijk met vlees, maar start met wat zachtere voeding zoals vis, ei of tofu. Bied zacht voedsel aan, zoals gestoomd groente en fruit, houdt bij bepaald voedsel een stukje schil zitten zodat je baby dit goed vast kan houden tijdens het eten. Zorg bovendien voor voldoende concentratie tijdens het eten, dus zet geen speelgoed neer of de tv aan.
Als het voeden via deze methode nog moeizaam gaat, is het handig jouw kind te voorzien van energierijke voeding als banaan, avocado, pompoen en peulvruchten.
Geef bij BLW je baby zelf de lepel of vork of leg de voeding neer voor jouw kind, zo kan het zelf gaan onderzoeken. Je kan natuurlijk wel een handje helpen door het eten al op de lepel te doen.

Kanttekeningen
Door de BLW-methode toe te passen kan er een grotere variatie aan smaken en texturen ontstaan dan bij het gebruiken van papjes en geprakte hapjes.
Je baby leert daardoor al van het begin veel verschillende soorten eten kennen. Dit kan ervoor zorgen dan kinderen op langere termijn minder kieskeurig zijn.
Baby-Led Weaning is bovendien de ultieme vorm van responsief voeden. Door zichzelf te voeden, kan een baby wanneer zijn buikje vol is, zijn interesse verliezen in het eten waardoor het seintje van verzadiging en honger intact blijft. Als jouw baby een keer geen zin heeft om zelf te eten en je bent bang dat er onvoldoende voedingsstoffen binnen komen, kan je altijd gewoon bijvoeden met geprakte hapjes. Het is dan ook zeker niet onbekend om deze methode te combineren met gepureerd eten.
Houdt bij BLW je baby goed in de gaten.

Ben jij bang dat jouw baby zich verslikt? Het is hierbij fijn om te weten dat een baby die jonger is dan een jaar een sterk kokhalsreflex heeft. Ook zijn verslikken en stikken twee hele andere dingen. Het is bij baby’s namelijk heel normaal om zich regelmatig te verslikken bij het starten van bijvoeding.
Blijf in geval van verslikken rustig en moedig jouw baby aan om te kauwen, het eten uit te spugen en goed te hoesten, door zelf bijvoorbeeld ook te hoesten, klop bij verslikken niet op de rug van jouw baby, dit zorgt er juist voor dat eten verder de keel in kan zakken.

Wil jij starten met Baby-Led Weaning? Het is dan handig dat je zorgt voor goede begeleiding en jezelf goed informeert. Kortom, er zitten veel voordelen aan het starten met bijvoeding volgens de BLW-methode, probeer dit eens een keer of doe dit in combinatie met zelf voeding aanbieden, dit kan op talrijke verschillende manieren!

 

Bronnen:

  1. https://www.kindengezin.be/nl/thema/voeding/vaste-voeding/vaste-voeding-vanaf-6-maanden/baby-led-weaning#:~:text=De%20’baby%2Dled%20weaning%20methode,hoeveel%20hij%20of%20zij%20eet.

 

Probeer NewDay nu en profiteer van 20% korting op je eerste bestelling

Gebruik de code NEWDAY20 bij check-out.

Voedingswaarden

1 capsule bevat:

Pure visolie                                      500 mg

waarvan Omega-3 vetzuren        300 mg

waarvan Omega-3 EPA                 150 mg

waarvan Omega-3 DHA                100 mg

Vitamine D3                                      5 mcg (100% RI *)

Bevat een mix van Vitamine E (tocoferolen) en rozemarijn  extract

Voedingswaarden

Algenolie                               585mg

waarvan omega-3 DHA     250 mg

Vitamine D3                          10 mcg (200% RI */**)

Bevat een mix van Vitamine E (tocoferolen) en rozemarijnextract.

*   Referentie Inname (RI) volgens de Nederlandse Gezondheidsraad

**  Specifiek aangepaste dosering voor kinderen van 0 t/m 3 jaar en vanaf 4 jaar die onvoldoende buiten komen (minder dan 15 minuten per dag tussen 11.00 en 15.00 uur).

Voedingswaarden

Een dagelijkse inname van 2 capsules bevat:
 
Algenolie                                   1125 mg
waarvan Omega-3 DHA:        450 mg
Foliumzuur                                400 mg (200% RI*/**)
Vitamine D                                  10 mcg (200% RI*/**)
Gemberextract                           20 mg
 
*   Referentie Inname (RI) volgens de Nederlandse Gezondheidsraad
** Specifieke formulering voor vrouwen met een kinderwens, die zwanger zijn of borstvoeidng  geven

NewDay Lidmaatschap voordelen

De voordelen van het NewDay lidmaatschap:

– altijd de laagste prijs

– met kortingen tot wel 25%

– nooit meer zonder jouw supplement

– gratis naar jouw (thuis)adres

– altijd opzegbaar tot 5 dagen voor een nieuwe termijn

– toegang tot een groeiend aantal extra’s:

– o.a. kortingen op partner aanbiedingen 

 

Geen addertje onder het gras; gewoon goede

service voor jou als gewaardeerde NewDay klant.

Voedingswaarden

1 sachet bevat:

1,2 gram 2-Fucosyllactose (ook wel ‘2FL’ genaamd).

 

Voedingswaarden per sachet:

Energie                      4,5 kcal/19kJ

Vet                              0 g

Koolhydraten           1,12 g

waarvan suikers      0,02 g

Vezels                         1,1 g

Eiwit                           0 g

Zout                            0 g

 

Allergenen:              Lactose

 

Bevat geen:             Gluten of kunstmatige

kleur- en smaakstoffen                

Voedingswaarden

Visolie                                         1000mg

Omega-3 vetzuren                  600mg

waarvan EPH                            300mg

waarvan DHA                           200mg

Vitamine D3                              5 mcg100% RI *

Vitamine K2 (MenaQ)             90 mcg 129% RI*/**

*   Referentie Inname (RI) volgens de Nederlandse Gezondheidsraad.
** Menaq7 is de ENIGE klinische ondersteunde vitamine K2 gepatenteerd voor cardiovasculaire gezondheid. Wetenschappelijk onderbouwde dosering.