Omega-3 vetzuren, wat zijn dat precies?
Omega-3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze vetzuren kunnen zowel uit algen als uit vis komen. De vetzuren die uit algen komen, worden alfa-linoleenzuur (ALA) genoemd. De vetzuren die je uit vis kunt halen zijn eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Het lichaam kan echter ALA wel omzetten in DHA en er bestaan ook vormen van DHA uit algen. Bij het vetzuur DHA zitten belangrijke voordelen. Bij voldoende inname kan je de volgende voordelen verwachten:
- Minder kans op hart en vaatziekten
- Ontwikkelen van de hersenen en het netvlies van je kindje tijdens de zwangerschap
- Instandhouding van je gezichtsvermogen
- Instandhouding van je hersenen
Hoeveel omega-3 vetzuren zijn voldoende en waar haal ik deze vandaan?
De gezondheidsraad adviseert volwassen om elke dag 250 milligram omega-3 vetzuren (uit vis) binnen te krijgen. Deze hoeveelheid vetzuren kunnen bereikt worden door 2 keer per week een stukje vette vis te eten. De volgende vissoorten worden bedoeld met “vette vis”:
- Zalm
- Haring
- Makreel
- Tonijn
- Sardines
Wanneer je minder dan 1 keer per week vette vis eet of je geen vis wilt of kunt eten, is het ook mogelijk om je dagelijkse hoeveelheid omega-3 vetzuren binnen te krijgen doormiddel van het slikken van supplementen. Op deze manier kan je heel gemakkelijk je dagelijkse hoeveelheid omega-3 vetzuren binnenkrijgen.
Omega-3 vetzuren tijdens de zwangerschap?
Het innemen van voldoende omega-3 vetzuren tijdens de zwangerschap zal erg veel voordelen met zich meebrengen. Wanneer de moeder voldoende docosahexaeenzuur (DHA) binnenkrijgt tijdens de zwangerschap, zal jouw ongeboren kindje daar veel voordelen uit halen. Zo zal het voornamelijk helpen bij de ontwikkeling van zijn of haar hersenen en netvlies.
Zwangere vrouwen moeten, omdat ze natuurlijk ook voor de baby de vetzuren innemen, 200 milligram DHA per dag meer binnenkrijgen dan iemand die niet zwanger is, dat wil zeggen 450 milligram DHA per dag.
Misschien vindt je dit ook interessant: Wat is het effect van omega-3 op het brein?