Wist je dat calcium het meest voorkomende mineraal van het lichaam is? Dit feit alleen zegt al veel over hoe belangrijk het is voor het lichaam en daarmee dus ook het lichaam van de baby. Calcium is onder andere nodig voor de botten en het samentrekken van de spieren.
Tijdens de zwangerschap gebeurt er veel in het lichaam van de vrouw. Deze veranderingen hebben direct effect op de calciumhuishouding. Als je zwanger bent, is calcium belangrijk voor de bouw van de sterke botten van de baby. Je zwangere lijf past zich hier op aan door ongeveer twee keer zoveel calcium uit voeding op te nemen in de darmen en door minder ervan uit te scheiden via de urine.
Veel mensen weten niet dat we niet alle voedingsstoffen uit voeding opnemen. Het is zeer normaal om “slechts” 25-50% van de calcium in voeding op te nemen. In het tweede trimester van de zwangerschap kan dit rond de 57% zijn en in het derde trimester zelfs rond de 72%. Dat is handig geregeld en daarom verandert de aanbevolen dagelijks hoeveelheid voor zwangere vrouwen niet, en is 1000 mg voldoende.
Je haalt calcium vooral uit zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kaas. Ook in groente, volkoren producten, aardappelen, noten en peulvruchten zit calcium.
Het grootste deel van de skeletgroei van de baby neemt plaats vanaf het midden van de zwangerschap. Daarom hoef je jezelf in het eerste trimester vaak nog niet druk te maken om calcium. Maar naarmate de zwangerschap vordert is het steeds belangrijker om te zorgen dat je de juiste hoeveelheid calcium binnenkrijgt.
Ook maakt het lichaam het prohormoon, parathyroïdhormoon receptoreiwit (PTHrP) extra aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat het transport van calcium in de placenta naar de foetus wordt gestimuleerd. Dit hormoon zorgt er ook voor dat calcium in de darm beter wordt opgenomen, zodat de moeder dit beter kan gebruiken. Ook al optimaliseert je lichaam ontzettend goed tijdens de zwangerschap, er valt weinig te redden als de moeder een hele lage inname van calcium heeft (minder dan 500 mg per dag). Zorg er dus voor dat je via de voeding voldoende calcium binnen krijgt.
Het is ook belangrijk extra vitamine D in te nemen, want het is een feit: Vitamine D is nodig om calcium op te nemen uit je voeding en te zorgen dat het in je botten terecht komt. Hierbij werkt een bepaald mechanisme waarbij vitamine D de aanmaak van een bepaald eiwit stimuleert. Dit eiwit bindt zich vervolgens aan calcium om het op te nemen en het op de goede manier te vervoeren.
Voor de beeldvorming: het skelet van een pasgeborene baby bevat ongeveer 20-30 gram aan calcium. Tijdens jouw zwangerschap heb jij invloed op de gezondheid en de ontwikkeling van je baby. Je lichaam regelt veel zelf, maar jij kan dit proces optimaliseren! Een gezonde moeder, een gezonde baby!
Misschien vindt je dit ook interessant: Heb ik ijzer nodig tijdens mijn zwangerschap?
Bronnen
- Kumar, A., & Kaur, S. (2017). Calcium: A Nutrient in Pregnancy. Journal of obstetrics and gynaecology of India, 67(5), 313–318.
- Voedingscentrum, Hoe eet ik gezond tijdens mijn zwangerschap? https://www.voedingscentrum.nl/nl/zwanger-en-kind/zwanger/gezond-eten-tijdens-de-zwangerschap.aspx
- Institute of Medicine (US) Committee to Review Dietary Reference Intakes for Vitamin D and Calcium; Ross AC, Taylor CL, Yaktine AL, et al., editors. Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D. Washington (DC): National Academies Press (US); 2011. 2, Overview of Calcium.
- Calciumabsorptie bepaling met toepassing. Proefschrift ter verkrijging van het doctoraat in de Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit te Groningen. Jan Frederik Friso Lekkerkerker.