Regelmatig bewegen en sporten is gezond. Maar wat veel mensen vergeten is dat het leveren van een fysieke inspanning ook wat vraagt van je botten en spieren. Daarom is het belangrijk om naast regelmatig te bewegen ook voldoende te rusten en de juiste voedingsstoffen tot je te nemen die helpen bij herstel. Alleen dan kan je er de volgende keer weer tegen aan.
Vitamine D
Voor de botten zijn o.a. magnesium, calcium en vitamine D belangrijk. Deze laatste tweewerken samen. Dat is belangrijk, want vitamine D zorgt ervoor dat calcium in de botten terecht komt en kan worden opgenomen. Bij vrouwen blijkt botontkalking vaker voor dan bij mannen en dit geldt met name na de overgang1. Daarom is het voor vrouwen belangrijk om het vitamine D- en calciumgehalte in het lichaam hoog te houden.
Als je niet zeker weet of je voldoende vitamine D binnen krijgt, kan je dit laten testen. Het is echter goed om te weten dat vitamine D niet in veel voedingsmiddelen voorkomt. Het is wel te vinden in onder andere eierdooiers, lever en vette vis. Ook is er vitamine verrijkt voedsel, zoals zuivel. Een andere makkelijker manier om zeker te zijn van voldoende inname vitamine D zijn supplementen.
DHA
Het omega-3 vetzuur DHA speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van de hersenen. Dagelijkse inname wordt aangeraden om eenpositief effect op de hersenen te hebben. Ook hier zien we dat veel vrouwen niet de aanbevolen hoeveelheid binnen krijgen2. Daarnaast is er nog een andere factor die we zien bij vrouwen; een disbalans tussen omega-6 en omega-3 vetzuren. Hoewel omega-6 op zichzelf niet ongezond is, kan een disbalans met omega-3 er wel voor zorgen dat er gezondheidsproblemen ontstaan. Zorg daarom dat ertwee keer per week vette vis op het menu staat of neem een omega-3 supplement. Kijk hierbij goed naar de kwaliteit en hoeveelheid DHA, want dit is hierin de belangrijkste component.
Bronnen
de la Puente Yagüe, M., Collado Yurrita, L., Ciudad Cabañas, M. J., & Cuadrado Cenzual, M. A. (2020). Role of Vitamin D in Athletes and Their Performance: Current Concepts and New Trends. Nutrients, 12(2), 579.
Robinson, J. G., Ijioma, N., & Harris, W. (2010). Omega-3 fatty acids and cognitive function in women. Women’s health (London, England), 6(1), 119–134.