Your Cart

25 jaar premium omega-3

Wetenschappelijk gedreven

Geen overbodige toevoegingen

Wanneer mag mijn baby water drinken?

Kijkt je baby mee als jij water of iets anders drinkt? De nieuwsgierigheid is begonnen! “Nieuwsgierig zijn” en “iets nodig hebben” zijn twee verschillende dingen. Dus je hoeft niet meteen te rennen naar de kraan en drinkbekers te kopen als de eerste nieuwsgierigheid begint. 

Let maar eens op, baby’s kunnen best nieuwsgierig zijn als ze net de borst of het flesje gehad hebben, dus met de buik vol zitten en geen dorst hebben. Maar ach, mama doet het, dus het zal wel leuk en goed zijn! 

Maar het is het eerste jaar in principe nog niet nodig om je baby extra water te geven naast de borstvoeding, omdat hij voldoende vocht binnenkrijgt via de moedermelk of flesvoeding. Wel is het belangrijk dat je kind op verzoek mag drinken uit de borst. Zo kan hij aangeven of hij dorst heeft en zijn eigen vochtinname regelen. De baby haalt ongeveer 0,7 liter/dag aan water uit de borstvoeding.

Echter is “het leren” drinken niet alleen om dorst te lessen,  drinken in een beker is bedoeld om de baby aan de smaak en het mondgevoel van water te laten wennen, maar ook aan het bevorderen van beker drink vaardigheden, dit heeft de tijd nodig hebben om zich te ontwikkelen.

Hoe begin ik?

Tussen de 6 en 8 maanden kun je beginnen met je kind uit een beker te leren drinken. Het meest interactieve is vaak zelf eerst een slokje te nemen, als de baby dit volgt dan bied je het aan. “Leading by example”. Houd eerst zelf de beker vast terwijl je kind zelf slokjes neemt. Je merkt vanzelf wanneer hij de beker naar zijn mond kan brengen en kan drinken zonder al te veel te knoeien. Dit verschilt per kind, en kan weken tot maanden duren. Laat je kindje regelmatig oefenen met drinken uit een beker: het gaat vanzelf steeds beter. 

Hoeveel water geef ik?

Begin met een slokje, dan een paar slokken, tot een half of heel bekertje. De ene dag kan het beter gaan dan de andere dag. Ook hoef je er geen druk achter te zitten, je kan makkelijk van 6 maanden tot een 1 jaar het laten opbouwen tot een hele beker. 

Welke temperatuur moet het water zijn? 

Borstvoeding heeft lichaamstemperatuur, het kan daarom zijn dat jouw baby het water beter lauw accepteert dan koud. Het licht ook vaak aan het seizoen. In de winter vooral kan lauw water soms “lekkerder” zijn voor de baby.

Mijn baby spuugt het water uit, wat nu?

Het kan zijn dat hij zich een beetje verslikt en moet hoesten. Of dat hij wat water terug spuugt. Dat komt omdat hij nog niet heel goed kan slikken en nog niet gewend is aan de smaak. Dat hoort erbij. Hoe ouder je baby wordt, hoe beter het gaat.

Mag ik thee geven? 

Lauwe thee zonder suiker dat kan gewoon. Dit is een prima alternatief voor water. In kamille, munt en jasmijnthee zit geen cafeïne, dit is aan te raden. 

Wanneer bied ik in eerste instantie het water aan?

Begin met het aanbieden van water op vaste momenten. Bijvoorbeeld na het middagslaapje, maar sommige baby’s accepteren het beter op het moment ze goed wakker zijn. Let dus vooral op jouw baby zijn reactie!

Mag ik sap, aanmaaklimonade en diksap geven? 

De vroege kinderjaren (van 0 tot 5 jaar) zijn belangrijk voor vaststellen van gezonde voedingspatronen en smaakvoorkeuren, die belangrijk zijn bij het ondersteunen van een optimale groei en ontwikkeling en bij het voorkomen van voedingsgerelateerde chronische ziekte. 

Sap, aanmaaklimonade en diksap kun je het beste zo min mogelijk geven, anders went je kind aan een zoete smaak. Er zit bovendien veel suiker in, en het is niet goed voor de tanden en kan bijdragen aan obesitas.

Water en thee, dat zijn goede opties voor het eerste levensjaar. Dring niet aan, elk kind is anders. Ieder op zijn eigen tempo.

 

Wist je dat

Bij kinderen is het belangrijk te zorgen voor voldoende vochtinname. Water is het meest voorkomende bestanddeel van het lichaam. Een baby ontwikkelt zich in “een waterig milieu” en bij de geboorte is ongeveer 75% van het lichaam water. Dit is veel hoger dan dat van volwassenen bij wie water ongeveer 50-60% van het lichaamsgewicht vertegenwoordigt.

Wist je dat

In de kinderjaren wordt het aanleren van eet- en drinkgedrag voornamelijk gedreven door volwassenen, aangezien kinderen van hen te eten en te drinken krijgen. Volwassenen dienen als rolmodellen waarvan kinderen gewoonten overnemen.

Bronnen

  1. Voedingscentrum
  2. Jéquier, E., Constant, F. Water as an essential nutrient: the physiological basis of hydration. Eur J Clin Nutr 64, 115–123 (2010).
  3. Bottin J, H, Morin C, Guelinckx I, Perrier E, T: Hydration in Children: What Do We Know and Why Does it Matter? Ann Nutr Metab 2019;74(suppl 3):11-18. doi: 10.1159/000500340

Probeer NewDay nu en profiteer van 20% korting op je eerste bestelling

Gebruik de code NEWDAY20 bij check-out.

Voedingswaarden

1 capsule bevat:

Pure visolie                                      500 mg

waarvan Omega-3 vetzuren        300 mg

waarvan Omega-3 EPA                 150 mg

waarvan Omega-3 DHA                100 mg

Vitamine D3                                      5 mcg (100% RI *)

Bevat een mix van Vitamine E (tocoferolen) en rozemarijn  extract

Voedingswaarden

Algenolie                               585mg

waarvan omega-3 DHA     250 mg

Vitamine D3                          10 mcg (200% RI */**)

Bevat een mix van Vitamine E (tocoferolen) en rozemarijnextract.

*   Referentie Inname (RI) volgens de Nederlandse Gezondheidsraad

**  Specifiek aangepaste dosering voor kinderen van 0 t/m 3 jaar en vanaf 4 jaar die onvoldoende buiten komen (minder dan 15 minuten per dag tussen 11.00 en 15.00 uur).

Voedingswaarden

Een dagelijkse inname van 2 capsules bevat:
 
Algenolie                                   1125 mg
waarvan Omega-3 DHA:        450 mg
Foliumzuur                                400 mg (200% RI*/**)
Vitamine D                                  10 mcg (200% RI*/**)
Gemberextract                           20 mg
 
*   Referentie Inname (RI) volgens de Nederlandse Gezondheidsraad
** Specifieke formulering voor vrouwen met een kinderwens, die zwanger zijn of borstvoeidng  geven

Voedingswaarden

1 sachet bevat:

1,2 gram 2-Fucosyllactose (ook wel ‘2FL’ genaamd).

 

Voedingswaarden per sachet:

Energie                      4,5 kcal/19kJ

Vet                              0 g

Koolhydraten           1,12 g

waarvan suikers      0,02 g

Vezels                         1,1 g

Eiwit                           0 g

Zout                            0 g

 

Allergenen:              Lactose

 

Bevat geen:             Gluten of kunstmatige

kleur- en smaakstoffen                

Voedingswaarden

Visolie                                         1000mg

Omega-3 vetzuren                  600mg

waarvan EPH                            300mg

waarvan DHA                           200mg

Vitamine D3                              5 mcg100% RI *

Vitamine K2 (MenaQ)             90 mcg 129% RI*/**

*   Referentie Inname (RI) volgens de Nederlandse Gezondheidsraad.
** Menaq7 is de ENIGE klinische ondersteunde vitamine K2 gepatenteerd voor cardiovasculaire gezondheid. Wetenschappelijk onderbouwde dosering.