Your Cart

25 jaar premium omega-3

Wetenschappelijk gedreven

Geen overbodige toevoegingen

eten tijdens bevalling

Wat is aan te raden om te eten tijdens de bevalling?

De bevalling; le moment suprême. Na negen maanden is het dan zover: je baby (of baby’s) wordt of worden geboren. Hoe elke bevalling loopt en hoe lang het duurt verschilt per moeder.

In sommige culturen is het heel normaal om tijdens de bevalling te eten en te drinken. In andere landen is eten en drinken echter beperkt, dit komt ondermeer door een studie van Mendelson in de jaren veertig.

Mendelson beweerde namelijk dat er tijdens algemene anesthesie een verhoogd risico was dat de maaginhoud de longen kon binnendringen. De zure aard van de maagsappen en de aanwezigheid van voedseldeeltjes waren bijzonder gevaarlijk en konden leiden tot een ernstige longziekte of zelfs tot de dood.

Sinds de jaren veertig is de verloskundige anesthesie aanzienlijk veranderd met betere anesthesietechnieken. Bovendien kan vasten of onjuist eten in verband worden gebracht met een langere en pijnlijkere bevalling, en vasten garandeert geen lege maag. Er is dus geen directe reden meer om niet te eten en/of drinken tijdens de bevalling.

Het is ook belangrijk jezelf te realiseren dat de bevalling gepaard gaat met energieverbruik. De hoeveelheid energie die nodig is voor de bevalling kan worden vergeleken met die van een intense work-out. Je gebruikt ongeveer tussen de 50 en 100 kcal per uur tijdens de bevalling.

Sommige spieren hebben 20 tot 400 keer meer energie nodig. Het is dan ook handig om te weten dat bepaalde spieren meer energie halen uit vetten dan glucose. Daarom is het opslaan van vetten erg belangrijk tijdens het laatste trimester van de zwangerschap. Desalniettemin is glucose de belangrijkste energiebron voor de moeder. De fysiologische behoefte aan glucose tijdens de bevalling is ongeveer 10 g per uur.

De bevalling verloopt in verschillende fasen. Qua voeding bespreek ik per fase wat mogelijk kan helpen.

De ontsluiting (het opengaan van de baarmoeder van 0- 10 cm);

De ontsluiting deel ik op:

1.1. De latente fase:

De baarmoedermond wordt nu weker. De weeën zijn meestal beheersbaar, er zit redelijke veel ruimte tussen de weeën.

  • Hier kan je redelijk normaal eten. Kies voor gezonde voeding. Groenten, fruit en volkoren producten. Laat het niet te zwaar op de maag wegen. Sommige vrouwen moeten namelijk overgeven tijdens de actieve fase.
  • Thee is hierbij aan te raden, zoals bijvoorbeeld frambozenblad thee. Sommige studies toonde aan dat dit de bevalling deed verkorten.
  • Hetzelfde geldt voor dadels, deze zouden effect hebben op de receptoren (ontvangers) van het hormoon oxytocine, en zo mogelijk de bevalling verkorten. Dit komt door de spieren beter te laten samentrekken.
1.2. De actieve fase.

Deze breekt aan als de baarmoedermond zich sneller gaat openen. Deze weeën zijn vaak zo stevig dat je alle zeilen bij moet zetten om ze goed op te vangen. Tijdens de wee lukt het je niet meer om te praten. (1cm a 2 cm per uur)

  • Tijdens de actieve fase is de vrouw vaak erg gefocust op de weeën en het bijkomen daarvan, dat eten niet vaak gewild is.
  • Een slok water kan soms best verfrissend zijn en ook een niet al te sterke thee kan helpen. Kleine slokken zijn aan te raden, omdat overgeven kan voorkomen.
  • Kokoswater is ook aan te raden. Dit bevat een verscheidenheid aan elektrolyten, zoals: natrium, kalium, magnesium en calcium. Nuttig tijdens inspanning. Kokoswater bevat ook vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B7 en B9 (foliumzuur) en vitamine C. De B-vitamines zijn nodig als co-enzymen voor enzymatische reacties die essentieel zijn voor je cellen.
  • Adequate energiebronnen zijn nodig om de fysieke kracht van de persoon tijdens de bevalling te behouden en het consumeren van dadels tijdens de bevalling kan nuttig zijn om energie te leveren en te besparen. Ook een banaan is makkelijk en voedend.
1.3. De overgangsfase.

Duurt ongeveer een tot twee uur. Deze fase is het moeilijkste en zwaarste van de hele bevalling. In deze fase opent het laatste stukje van de baarmoeder zich naar 10 cm. De weeën worden nu echt hevig, komen om de 2-3 minuten en duren 60-90 seconden

  • Omdat deze fase pittig is: full focus op de weeën. Water of kokoswater bij de hand mocht je toch een slok willen.

De uitdrijving (het persen) bij 10 cm ontsluiting;

  • Zelfs na een lange en vermoeiende eerste fase krijgen de meeste vrouwen tijdens de tweede fase nieuwe energie.
  • Een paar slokken kokoswater (niet te veel, want nu kan je kracht zetten).

De geboorte van de placenta.

  • En dan ligt er opeens een hoopje baby op je buik. De placenta moet nog geboren worden. Vaak wordt er dit moment niet aan eten en drinken gedacht. Alle focus op de baby, wat natuurlijk helemaal logisch is! Mogelijk heb je wel dorst en kan een slokje water of kokoswater heerlijk zijn.

De uren na de bevalling is het veel voorkomend dat je opeens dorst begint te krijgen. Ook zal je, als de adrenaline wat verminderd, trek beginnen te krijgen. Het is belangrijk om goed te herstellen. Een voedende warme soep met veel groenten en koolhydraten, zoals: aardappelen, eiwit (bijvoorbeeld kip) en verwarmende kruiden (gember, zachte pepers) kan echt een opkikker zijn!

Doe je best, zet hem op en blijf energiek en gehydrateerd! Voor je het weet heb je een prachtige baby in je armen!

Misschien vindt je dit ook interessant: Ik ben zwanger, hoe zit het met mijn inname van calcium?

Bronnen:

  1. Beggs, J. A., & Stainton, M. C. (2002). Eat, drink, and be labouring?. The Journal of perinatal education, 11(1), 1–13.
  2. O’Sullivan, G., Liu, B., Hart, D., Seed, P., & Shennan, A. (2009). Effect of food intake during labour on obstetric outcome: randomised controlled trial. Bmj, 338.
  3. Singata M, Tranmer J, Gyte GML. Restricting oral fluid and food intake during labour. Cochrane Database of Systematic Reviews 2013, Issue 8. Art. No.: CD003930.
  4. Odent M. Laboring women are not marathon runners. Midwifery Today Childbirth Educ. 1994;31:23–5.
  5. Kordi M, Meybodi FA, Tara F, et al. Effect of Dates in Late Pregnancy on the Duration of Labor in Nulliparous Women. Iranian Journal of Nursing and Midwifery Research. 2017
  6. Yong, J. W., Ge, L., Ng, Y. F., & Tan, S. N. (2009). The chemical composition and biological properties of coconut (Cocos nucifera L.) water. Molecules (Basel, Switzerland), 14(12), 5144–5164.
  7. Kordi, M., Meybodi, F. A., Tara, F., Fakari, F. R., Nemati, M., & Shakeri, M. (2017). Effect of Dates in Late Pregnancy on the Duration of Labor in Nulliparous Women. Iranian journal of nursing and midwifery research, 22(5), 383–387.

Probeer NewDay nu en profiteer van 20% korting op je eerste bestelling

Gebruik de code NEWDAY20 bij check-out.

Voedingswaarden

1 capsule bevat:

Pure visolie                                      500 mg

waarvan Omega-3 vetzuren        300 mg

waarvan Omega-3 EPA                 150 mg

waarvan Omega-3 DHA                100 mg

Vitamine D3                                      5 mcg (100% RI *)

Bevat een mix van Vitamine E (tocoferolen) en rozemarijn  extract

Voedingswaarden

Algenolie                               585mg

waarvan omega-3 DHA     250 mg

Vitamine D3                          10 mcg (200% RI */**)

Bevat een mix van Vitamine E (tocoferolen) en rozemarijnextract.

*   Referentie Inname (RI) volgens de Nederlandse Gezondheidsraad

**  Specifiek aangepaste dosering voor kinderen van 0 t/m 3 jaar en vanaf 4 jaar die onvoldoende buiten komen (minder dan 15 minuten per dag tussen 11.00 en 15.00 uur).

Voedingswaarden

Een dagelijkse inname van 2 capsules bevat:
 
Algenolie                                   1125 mg
waarvan Omega-3 DHA:        450 mg
Foliumzuur                                400 mg (200% RI*/**)
Vitamine D                                  10 mcg (200% RI*/**)
Gemberextract                           20 mg
 
*   Referentie Inname (RI) volgens de Nederlandse Gezondheidsraad
** Specifieke formulering voor vrouwen met een kinderwens, die zwanger zijn of borstvoeidng  geven

Voedingswaarden

1 sachet bevat:

1,2 gram 2-Fucosyllactose (ook wel ‘2FL’ genaamd).

 

Voedingswaarden per sachet:

Energie                      4,5 kcal/19kJ

Vet                              0 g

Koolhydraten           1,12 g

waarvan suikers      0,02 g

Vezels                         1,1 g

Eiwit                           0 g

Zout                            0 g

 

Allergenen:              Lactose

 

Bevat geen:             Gluten of kunstmatige

kleur- en smaakstoffen                

Voedingswaarden

Visolie                                         1000mg

Omega-3 vetzuren                  600mg

waarvan EPH                            300mg

waarvan DHA                           200mg

Vitamine D3                              5 mcg100% RI *

Vitamine K2 (MenaQ)             90 mcg 129% RI*/**

*   Referentie Inname (RI) volgens de Nederlandse Gezondheidsraad.
** Menaq7 is de ENIGE klinische ondersteunde vitamine K2 gepatenteerd voor cardiovasculaire gezondheid. Wetenschappelijk onderbouwde dosering.