Your Cart

25 jaar premium omega-3

Wetenschappelijk gedreven

Geen overbodige toevoegingen

Het taboe rondom E-nummers

Je hebt het vast wel eens gehoord: ‘Ik gebruik geen producten die E-nummers bevatten’ of ‘E-nummers zijn gevaarlijk en niet goed voor de gezondheid’. Veel mensen zijn van mening dat E-nummers schadelijke stoffen zijn die toegevoegd worden aan bewerkt voedsel. Sommige mensen zeggen dat ze helemaal geen producten met E-nummers meer gebruiken. Hebben deze mensen gelijk en zijn E-nummers dan echt zo schadelijk voor de mens? Dat lees je in deze blog!

Wat zijn E-nummers?
Om te zeggen of E-nummers schadelijk zijn voor het lichaam is het belangrijk om goed te begrijpen wat E-nummers nou eigenlijk zijn. E-nummers zijn stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om bepaalde eigenschappen te verbeteren. Vanwege de vaak lastig uit te spreken namen is er een nummersysteem bedacht. Zo heeft elke stof zijn eigen nummer.

E-nummers hebben verschillende functies. Een van de functies is dat de stof dient als conserveermiddel, om zo bederf van het product tegen te gaan, zodat het langer een goede kwaliteit behoudt. Ook zijn er E-nummers die gebruikt worden als emulgator in voedingsmiddelen. Een emulgator is een stof die ervoor zorgt dat olie en water met elkaar kunnen mengen en niet van elkaar scheiden. Een andere functie van E-nummers is dat het dient als antioxidant. Een antioxidant voorkomt de bruinkleuring van een voedingsmiddel. Ken je dat trucje waarbij je citroensap over een appel moet doen zo dat hij niet bruin kleurt? Hierbij wordt het citroensap gebruikt als antioxidant. Daarnaast worden E-nummers ook gebruikt om het uiterlijk van een product de verbeteren, zoals bij kleurstoffen of om de smaak te verbeteren met smaakstoffen. En zo zijn er nog veel meer functies.

Een aantal bekende E-nummers zijn bijvoorbeeld aspartaam (E951): een zoetstof die veel gebruikt om producten als frisdranken, zoetjes, yoghurtdranken, ijs, enz. zoet te maken. Glutamaat is ook een veel gebruikte, de officiële naam is mononatriumglutamaat (E621). Glutamaat zit van nature in kaas, champignons, tomaat, vlees en nog veel meer en wordt gebruikt als smaakversterker in producten als soep, saus, chips en andere snacks. Ook sulfiet wordt veel gebruikt in voedingsmiddelen om het product langer houdbaar te maken. Sulfiet wordt het meest gebruikt als toevoeging in wijn, maar ook in gedroogde vruchten, kant-en-klaarmaaltijden, bier en jam. Ook vitamine-C is een E-nummer die wordt gebruikt als antioxidant om de houdbaarheid te verbeteren. Het staat soms op een product onder de naam ascorbinezuur (E300) en wordt vaak gebruikt in koek en gebak, frisdranken, brood, en andere snacks.

Zijn E-nummers echt zo gevaarlijk als mensen denken?
Voor dat een stof een E-nummer krijgt wordt deze stof eerst uitgebreid onderzocht door de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA). Tijdens dit onderzoek wordt er een aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) vastgesteld. De ADI is een gemiddelde hoeveelheid die je elke dag binnen kan krijgen zonder nadelige effecten. Hier komt een ook maximale hoeveelheid uit die producten mogen gebruiken in hun product. Ook wordt er tijdens het onderzoek naar de stof gekeken of de toevoeging van het product echt noodzakelijk is. Pas na dit hele onderzoek krijgt de stof een E-nummer en mag het gebruikt worden in producten. Nadat de een E-nummer heeft gekregen blijft de EFSA de ontwikkeling rondom deze stof goed in de gaten houden. De lijst met E-nummer staat ook nooit vast. Er kunnen producten toegevoegd worden, maar dus ook verwijderd worden als er nieuwe ontwikkelingen zijn. Ook worden E-nummers soms vervangen door een betere stof of wordt de ADI aangepast en mogen soms meer of minder producten de stof bevatten. Kortom E-nummers zijn prima te gebruiken want ze zijn uitgebreid onderzocht en daarom ook veilig. Doordat er regels zijn opgesteld over de hoeveelheden die in producten gebruikt mogen worden is het vrijwel onmogelijk om de maximale hoeveelheid te bereiken. Als je dus af en toe producten met E-nummers gebruikt hoef je hier niet van te schrikken en kan het helemaal veilig gegeten worden!

 

Bronnen:

  1. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/e-nummers.aspx#blokzijn-e-nummers-veilig?
  2. https://www.wur.nl/nl/show-longread/E-nummers-vriend-of-vijand.htm

Probeer NewDay nu en profiteer van 20% korting op je eerste bestelling

Gebruik de code NEWDAY20 bij check-out.

Voedingswaarden

1 capsule bevat:

Pure visolie                                      500 mg

waarvan Omega-3 vetzuren        300 mg

waarvan Omega-3 EPA                 150 mg

waarvan Omega-3 DHA                100 mg

Vitamine D3                                      5 mcg (100% RI *)

Bevat een mix van Vitamine E (tocoferolen) en rozemarijn  extract

Voedingswaarden

Algenolie                               585mg

waarvan omega-3 DHA     250 mg

Vitamine D3                          10 mcg (200% RI */**)

Bevat een mix van Vitamine E (tocoferolen) en rozemarijnextract.

*   Referentie Inname (RI) volgens de Nederlandse Gezondheidsraad

**  Specifiek aangepaste dosering voor kinderen van 0 t/m 3 jaar en vanaf 4 jaar die onvoldoende buiten komen (minder dan 15 minuten per dag tussen 11.00 en 15.00 uur).

Voedingswaarden

Een dagelijkse inname van 2 capsules bevat:
 
Algenolie                                   1125 mg
waarvan Omega-3 DHA:        450 mg
Foliumzuur                                400 mg (200% RI*/**)
Vitamine D                                  10 mcg (200% RI*/**)
Gemberextract                           20 mg
 
*   Referentie Inname (RI) volgens de Nederlandse Gezondheidsraad
** Specifieke formulering voor vrouwen met een kinderwens, die zwanger zijn of borstvoeidng  geven

Voedingswaarden

1 sachet bevat:

1,2 gram 2-Fucosyllactose (ook wel ‘2FL’ genaamd).

 

Voedingswaarden per sachet:

Energie                      4,5 kcal/19kJ

Vet                              0 g

Koolhydraten           1,12 g

waarvan suikers      0,02 g

Vezels                         1,1 g

Eiwit                           0 g

Zout                            0 g

 

Allergenen:              Lactose

 

Bevat geen:             Gluten of kunstmatige

kleur- en smaakstoffen                

Voedingswaarden

Visolie                                         1000mg

Omega-3 vetzuren                  600mg

waarvan EPH                            300mg

waarvan DHA                           200mg

Vitamine D3                              5 mcg100% RI *

Vitamine K2 (MenaQ)             90 mcg 129% RI*/**

*   Referentie Inname (RI) volgens de Nederlandse Gezondheidsraad.
** Menaq7 is de ENIGE klinische ondersteunde vitamine K2 gepatenteerd voor cardiovasculaire gezondheid. Wetenschappelijk onderbouwde dosering.