Wanneer je omega-3 supplementen of visolie koopt, zal je merken dat verschillende bedrijven aangeven hoeveel DHA of EPA hun product bevat. Hoewel beide gunstig zijn, wil je misschien de unieke eigenschappen van elk overwegen om verschillende aspecten van gezondheid aan te pakken. EPA heeft ontstekingsremmende effecten, terwijl DHA bekend staat om het stimuleren van de gezondheid van de hersenen.
Verhouding EPA en DHA
De meeste visoliesupplementen hebben ongeveer een één op één verhouding van DHA tot EPA. Als je doel is om ontstekingen te remmen of te voorkomen dan kan standaard visolie of een visolie met meer EPA wenselijk zijn. Wil je echter de hersenfunctie verbeteren, overweeg dan een visolie met een hogere concentratie DHA. Een hogere DHA-ratio kan problemen verminderen zoals depressie, stemmingswisselingen, bipolaire symptomen of een slecht geheugen. Uit onderzoek is gebleken dat DHA bijdraagt draagt bij tot de normale ontwikkeling van de ogen bij de foetus en bij zuigelingen die borstvoeding krijgen.
DHA en EPA werken gezamenlijk voor een goede werking van het hart, hersenen en immuunsysteem. Hoewel sommige visoliën een verhouding van 4 op 1 van EPA tot DHA bieden, gaan sommige producten zo hoog als 10 op 1 of zelfs 24 op 1.
Hoe DHA de hersenen helpt
DHA is een belangrijke bouwsteen in de hersenen. Het verbetert hoe vloeibaar en flexibel neuronen zijn en verbetert de communicatie tussen neuronen. Wanneer neuronen gezonder zijn en beter met elkaar communiceren, verbetert de algehele hersenfunctie. Van DHA is aangetoond dat het de degeneratie van de hersenen vermindert, het korte- en langetermijngeheugen verbetert en hersenontsteking vermindert. Om profijt te hebben van de bovenstaande voordelen is een gewenste dagelijkse inname van 250 mg DHA/EPA vereist. Het is van belang om tijdens de zwangerschap dagelijks 450 mg DHA binnen te krijgen om de gewenste effecten en voordelen van deze omega-3 vetzuren te verkrijgen.
Reduceer je inname van omega-6
Om het effect van uw visolie supplement te maximaliseren, moet je jouw inname van omega-6-vetzuren beperken. Hoewel we omega-6-vetzuren nodig hebben, eet de gemiddelde Nederlander veel te veel omega-6 in verhouding tot omega 3-oliën. Voedingsmiddelen met een hoog omega 6-gehalte zijn onder meer gefrituurd voedsel, gedeeltelijk gehydrogeneerde vetten en verwerkte plantaardige oliën. Gezondere vetten vind je in vette vis, olijfolie, avocado’s, noten en zaden.
Bronnen: