Omega-3-vetzuren helpen het lichaam gezond en vitaal te houden en hebben een belangrijke functie voor je hersenen en ogen. Omega-3 kan je vinden in verschillende voedingsmiddelen, waarvan vis een van de bekendste bron van omega-3 is. Zalm is populair in Nederland. Niet voor niets want het is heel lekker en ook nog eens hartstikke gezond omdat het zoveel omega-3 bevat. Maar is dat eigenlijk wel zo?
De zalm die jij in de supermarkt koopt is meestal kweekzalm. Deze vissen worden gekweekt in grote visboerderijen waar ze met duizenden in een groot net in zee zwemmen. Voor de groei en ontwikkeling van de zalm krijgen de dieren uiteraard te eten. Maar dat voer is veranderd.
In het wild jaagt de zalm op andere kleinere vissen. Om in de kwekerijen hetzelfde voedselpatroon na te bootsen als in het wild kregen de vissen aanvankelijk een dieet waarvan 80% van het voer bestond uit ansjovis en andere in het wild gevangen vis met veel omega-3. De zalm eet de vis met veel omega-3 en op deze manier hoopt de omega-3 zich op in de zalm. Uiteindelijk consumeren wij de zalm en komt de omega-3 in ons lichaam. De laatste jaren zijn er strenge regels ingevoerd om overbevissing te voorkomen, hierdoor mag nog maar 20% van het zalmvoer bestaan uit vis. Nu is het grootste deel van het voer plantaardig en bestaat onder andere uit soja. Hoewel in soja zitten omega-3 vetzuren zitten, zit er vooral een heleboel omega-6 vetzuren in, wat ervoor zorgt dat je vetzuurratio nog meer verschuift naar het negatieve. In het Nederlandse voedingspatroon krijgen we al genoeg omega-6 binnen en heb je juist meer omega-3 nodig.
In 2011 bevatte een portie van 130 gram zalm nog 3,5 gram omega-3. De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 200 milligram omega 3-vetzuren uit vis (visvetzuren) binnen te krijgen. Tegenwoordig bevat zalm nog maar de helft van de hoeveelheid omega-3. Je zou nu eigenlijk dus twee keer per week zalm moeten eten om aan de wekelijkse hoeveelheid omega 3 te komen.
Lukt het niet om twee keer in de week vette vis te eten? Of vind je vis niet lekker? Neem dan een omega-3 supplement. Het voordeel van een omega-3 supplement, ten opzichte van omega-3 uit vis, is dat de vetzuren uit het supplement gezuiverd zijn en dat jij zeker bent van de juiste dagelijkse hoeveelheid omega-3 volgens de Richtlijnen goede voeding. Klik hier voor meer informatie.