Over voeding zijn veel verschillende meningen. Er komen veel verhalen langs op sociale media en op tv, maar niet alles daarvan is waar. Het is tegenwoordig steeds moeilijker om te weten waar je nou en wel niet naar moet luisteren. Een tijd geleden hebben we een blog geschreven waarin we vijf feiten en fabels hebben besproken over voeding en diëten. Natuurlijk zijn er nog veel meer en in dit blog nemen we weer wat veelvoorkomende feiten en fabels onder de loep!
Het opwarmen van eten in de magnetron is schadelijk voor de gezondheid.
Sommige mensen zijn van mening dat als je je eten opwarmt in de magnetron dat er hierbij schadelijk stoffen in je eten komen, omdat er gebruik wordt gemaakt van straling. Er wordt inderdaad gebruik gemaakt van straling in de magnetron, maar dit is ongevaarlijke elektromagnetische straling. Uit onderzoek blijkt ook dat je je geen zorgen hoeft te maken over schadelijke stoffen. Ook zorgt het opwarmen in de magnetron er niet voor dat je meer vitamines afbreekt dan als je het zou verwarmen in de pan. De conclusie is dat het opwarmen van je eten in de magnetron niét schadelijk is voor de gezond en dit is dus een fabel!
Je kan ook te veel fruit eten.
Fruit bevat veel vitaminen en mineralen en past ook heel goed in een gezond voedingspatroon. Daar staat wel tegenover dat fruit veel fructose bevat. Fructose is een natuurlijke vorm van suiker, ook wel fruitsuiker genoemd. Ondanks dat het beter is om suiker te eten wat afkomstig is uit fruit, ten opzichte van suiker uit bijvoorbeeld frisdrank, is de hoeveelheid calorieën per gram suiker hetzelfde. Ook moet je oppassen met veel fruit op één moment, omdat dit een behoorlijke piek in je bloedsuiker kan veroorzaken. Dat je te veel fruit kan eten is dus zeker wel een feit! Natuurlijk is het nog steeds heel gezond om elke dag fruit te eten, maar hou het bij 2-3 porties per dag en verspreid dit goed over de dag.
Van bleekselderij(sap) val je af.
Een nieuwe trend wat de afgelopen jaren vaak langskomt is dat je afvalt door elke dag bleekselderij te eten of te drinken. Het zou natuurlijk geweldig zijn als je dit elke dag kon nemen en er wonderbaarlijk, zonder er verder iets voor te doen, zou afvallen. Helaas werkt het niet zo en is dit dus ook een fabel. Waar komt deze trend dan vandaan? Sommige diëten hebben het over ‘katabole voedingsmiddelen’. Dit zijn voedingsmiddelen waarvan beweerd wordt dat het meer calorieën kost om het eten te kauwen, verteren en opnemen, dan dat het calorieën oplevert. Bleekselderij is één van deze producten. Ondanks dat bleekselderij heel weinig calorieën bevat, verbrand je niet meer calorieën met het verteren hiervan. Je kan bleekselderij natuurlijk gewoon eten voor de vitamines en mineralen, maar als je wilt afvallen, zal je toch echt gewoon aan de bak moeten!
Elke dag een glas rode wijn is goed voor de gezondheid.
Dat één tot twee glazen rode wijn een gunstig effect zou hebben op de gezondheid is iets wat afkomstig is van ver vroeger. Uit de vorige eeuw zelfs. Toen waren ze van mening dat de mensen ziek werden door een tekort aan antioxidanten en dat rode wijn dit veel bevat. Pas later kwam uit onderzoeken dat de hoeveelheid antioxidanten in rode wijn erg tegenviel en je hier liters van moet drinken wil het een gunstig effect hebben.
Uit onderzoeken van deze tijd blijkt overigens wel dat matig alcoholgebruik (maximaal 1,5 glas per dag), dus niet alleen rode wijn, het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 verlaagt. Overigens weegt dit kleine voordeel niet op tegen alle nadelen die alcohol met zich meebrengt. Eén glas alcohol per dag vergroot al het risico op bepaalde ziektes, zoals borstkanker. Dat elke dag een glas rode wijn nemen goed is voor de gezondheid, is dus ook een fabel. Het advies van de Gezondheidsraad is daarom om geen alcohol te drinken en anders maximaal 1 glas per dag.
Suiker is verslavend.
Nog een bewering die vaak langskomt is dat suiker verslavend is. Net zo verslavend als drugs. Suiker heeft een effect op de hersenen. Als je suiker binnenkrijgt maakt je lichaam namelijk het stofje dopamine vrij. Dopamine geeft je een fijn en lekker gevoel. Dit stofje komt ook vrij bij het gebruik van drugs, maar ook door bijvoorbeeld sporten of seks. Is suiker dan ook net zo verslavend als drugs? Nee. Wanneer je stopt met drugs of roken dan krijg je te maken met afkickverschijnselen. Wanneer je stopt met suiker krijg je geen afkickverschijnselen. Ook heb je van suiker niet steeds meer nodig om hetzelfde effect te krijgen, wat bij drugs dus wel het geval is. Conclusie is dat suiker niet verslavend is en dat dit ook een fabel is.
Bronnen:
- https://www.voedingscentrum.nl/nl.aspx
- Voedingsmythes – Martijn Kazan