Cholesterol is belangrijk! Je lichaam heeft dit nodig om cellen, hormonen en gal te maken. Maar als je een verhoogd cholesterolgehalte in je bloed hebt, is het belangrijk om dit omlaag te brengen. Want een hoog cholesterolgehalte vergroot de kans op hart- en vaatziekten.
Maar hoe weet je of je een hoog cholesterol hebt? In het dagelijks leven merk je helemaal niets van een hoog cholesterolgehalte. Van een hoog cholesterolgehalte heb je geen klachten. Hoe kom je er dan achter dat je een verhoogd cholesterolgehalte hebt? De arts meet je cholesterolgehalte met een bloedonderzoek. Dit kan dus (helaas) niet thuis.
Een verhoogd cholesterolgehalte kan leiden tot slagaderverkalking (atherosclerose). Dit betekent dat de slagaders nauwer worden, omdat cholesterol deeltjes en andere vetachtige stoffen blijven kleven op beschadigde plekken in de wanden van slagaders. Dit kan uiteindelijk resulteren in het afsluiten van het bloedvat en zelfs een hart- en/of herseninfarct veroorzaken.
Naast het cholesterolgehalte zijn er meer factoren die het risico op hart- en vaatziekten bepalen. De arts zal daarom ook kijken naar andere risicofactoren zoals leeftijd, geslacht, bloeddruk, of je rookt, beweging, overgewicht en je dieet.
Je kunt zelf veel doen om je cholesterolgehalte te verlagen. Vooral door middel van dagelijkse beweging, stoppen met roken en door op je voeding te letten. De voedingsvezels beta-glucanen (onder andere in haver, gerst en paddenstoelen) en pectine (vooral in fruit) hebben een dalend effect op het LDL-cholesterol. Ook goede vetten dragen bij aan een gezond cholesterolgehalte.
Wanneer we het hebben over goede vetten, komt omega-3 altijd voorbij. Omega-3-vetzuren, voornamelijk uit visolie hebben een gunstig effect op de vetsamenstelling van het bloed. Hierbij wat tips over het innemen van (voldoende) omega-3:
- Neem de omega-3 capsules in met wat voedsel. Dan heb je minder last van oprispingen en worden de goede stoffen beter opgenomen!
- Specifiek voor cholesterol is er geen voedingsclaim in omega-3, maar de werking hangt samen met andere stoffen zoals “triglyceriden” en daar is wél een claim voor. Zoals hieronder benoemd wordt.
- EPA en DHA dragen bij aan een normale functie van je hart. Om van dit voordeel te genieten moet je dagelijks 2.5g EPA en DHA eten.
- Ze helpen een normale bloeddruk te behouden. Daarvoor is een totale inname van 3g EPA en DHA per dag nodig.
- EPA & DHA kan ook helpen bij het behouden van normale triglyceriden waarden. Hier heeft je lichaam minder voor nodig: een totale inname van 2g EPA en DHA per dag.
Jij kan veel doen om een hoog cholesterol en hartproblemen te voorkomen. Begin vandaag, samen met NewDay!
Bronnen
- De Hartstichting: https://www.hartstichting.nl/risicofactoren/gids-cholesterol
- Lu, Z., & Jiang, H. (2014). Healthy heart, happy life. The Indian journal of medical research, 140(3), 330–332.
- Het Voedingscentrum: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/omega-3.aspx
- European Food Safety Authority (EFSA) EFSA Journal 2011;9(4):2078. Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to docosahexaenoic acid (DHA), eicosapentaenoic acid (EPA)