Waarom je foliumzuur zou moeten nemen tijdens je zwangerschap
Het slikken van foliumzuur is erg belangrijk tijdens je zwangerschap of wanneer je zwanger probeert te worden. Door voldoende foliumzuur in je lichaam te hebben verklein je de kans dat het kindje met aangeboren afwijkingen ter wereld komt, zoals een open ruggetje of een open schedel. Naast het verkleinen van deze afwijkingen helpt het ook bij:
- Het verbeteren van de groei van de placenta
- De vorming van het centrale zenuwstel van het ongeboren kindje
Maar wat is foliumzuur nou precies?
Foliumzuur is een andere naam voor de vitamine B11. Deze vitamine helpt je lichaam goed te functioneren en goed te groeien. Daarnaast helpt het ook met de volgende punten:
- Een goede celdeling
- Het versterkt je weerstand
- De aanmaak van nieuwe witte en rode bloedcellen
- De werking van je zenuwen
- De opbouw van aminozuren
Waar haal ik extra foliumzuur vandaan tijdens mijn zwangerschap?
Foliumzuur zit in verschillende voedingsproducten. Je kunt het onder andere vinden in groenten, volkorenproducten, vlees en zuivel. Tijdens je zwangerschap heb je niet genoeg aan de dagelijkse hoeveelheid die je door normale voeding binnenkrijgt. Hierdoor is het verstandig om supplementen te slikken die je helpen de benodigde hoeveelheid binnen te krijgen.
Wanneer moet ik beginnen met het innemen van foliumzuur?
Het wordt aangeraden om een maand voordat je zwanger probeert te worden, te beginnen met het innemen van foliumzuursupplementen. Jouw baby zal vanaf het begin van je zwangerschap extra foliumzuur in jouw lichaam nodig hebben en het duurt minstens 4 weken voor foliumzuur is opgenomen in het lichaam. De foliumzuursupplementen moet je vervolgens minimaal 10 weken tijdens je zwangerschap door blijven slikken. Aangeraden wordt om de supplementen te blijven gebruiken voor de rest van je zwangerschap en tijdens het geven van de borstvoeding. Na dat de baby is overgegaan naar flesvoeding, kan je stoppen met de extra foliumzuur supplementen en zal je lichaam weer genoeg hebben aan de normale hoeveelheid die je binnenkrijgt via de alledaagse voedingsproducten.