Je ziet het in de supermarkten steeds meer langskomen, de Nutri-Score. Een nieuw voedselkeuzelogo dat op producten staat om aan te geven dat je een gezonde keuze maakt. Maar wat betekenen deze scores nou eigenlijk en hoe moet je deze interpreteren? In dit blog leg ik je uit wat de Nutri-Score inhoudt en waar je goed op moet letten.
Wat is Nutri-Score?
Nutri-Score is een nieuw voedselkeuzelogo afkomstig uit Frankrijk. Misschien kan je je de ‘ik kies bewust’-logo’s nog herinneren. Deze logo’s zijn uiteindelijk van de producten afgehaald omdat ze voor te veel verwarring zorgden en het doel om de consument gezonder te maken niet werd behaald. Nu is er dus een nieuw logo, maar of deze nou wel voor duidelijkheid zorgt is nog wel de vraag.
De Nutri-Score is een hulpmiddel om producten binnen een productgroep met elkaar te vergelijken, zodat dat de consument makkelijk kan zien wat een betere keuze is. Productgroepen zijn bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden, pizza, vlees, brood of frisdrank.
Een product kan een score krijgen van A tot E, waarvan A de meest gezonde keuze is en E de minst gezonde. Om te bepalen welke score een product krijgt is er een puntensysteem ontwikkeld door wetenschappers. Het product krijgt pluspunten voor de hoeveelheid eiwit, vezels, groenten, fruit, peulvruchten en noten en minpunten voor de hoeveelheid energie (kcal), suikers, verzadigd vet en zout.
Aansluiting Nutri-Score op de voedingsrichtlijnen
Op dit moment mag de Nutri-Score in Nederland nog niet gebruikt worden. Dit komt omdat het puntensysteem nog te veel afwijkt van de Nederlandse voedingsrichtlijnen en de Schijf van Vijf. De voedingsrichtlijnen kijken naar wat je moet eten voor een gezond en duurzaam voedingspatroon, terwijl de Nutri-Score kijkt naar de samenstelling van één specifiek product.
Daarbij komt de Nutri-Score ook niet overeen met de producten die binnen of buiten de Schijf van Vijf vallen. Zo heeft witte rijst Nutri-Score A, terwijl dit product niet in de Schijf van Vijf staat omdat bruine of volkoren rijst een betere keuze is vanwege de hoeveelheid vezels. Een ander voorbeeld is 20+ kaas, wat volgens de Schijf van Vijf een goede keuze is, maar Nutri-Score D heeft. Dit komt omdat voor de Nutri-Score 20+ kaas veel energie bevat. 20+ kaas bevat overigens ook veel goede voedingsstoffen, zoals calcium, wat niet wordt meegenomen in de Nutri-Score. Het is daarom belangrijk dat er naar de verschillen tussen de voedingsrichtlijnen en de Nutri-Score wordt gekeken, voordat dit in Nederland wordt gebruikt op alle producten. Anders zorgt dit bij de consument alsnog voor verwarring.
Toch zie je op dit moment het Nutri-Score logo al op een aantal producten staan. Dit komt omdat dit producten zijn die afkomstig zijn uit landen waar de Nutri-Score wel al is toegestaan.
Conclusie Nutri-Score
Aangezien de Nutri-Score officieel nog niet in Nederland gebruikt mag worden, omdat het nog niet voldoende aansluit bij de voedingsrichtlijnen, kan je nu beter nog niet naar de Nutri-Score kijken. Wetenschappers zijn op dit moment nog aan het kijken voor verbeteringen van de Nutri-Score om deze beter te laten aansluiten op de voedingsrichtlijnen. Wanneer het voedsellogo wettelijk in Nederland is toegestaan, mogen voedselproducenten het logo op hun verpakking plaatsen, dus ook op Nederlandse producten.
Bronnen:
- https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/eten-kopen-en-keurmerken/wat-is-nutri-score-.aspx
- https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/voeding/gezonde-voeding/nieuw-voedselkeuzelogo-nutri-score