Tegenwoordig wordt er steeds meer geëxperimenteerd met verschillende soorten voedingsmiddelen en diëten. In blogs en op social media worden veel valse waarheden en halve beloftes gedaan. De voedingsadviezen vliegen om ons oren, maar welke moet je nu geloven? Deze overvloed aan informatie zorgt ervoor dat Nederlandse bevolking doorgaans echt niet meer weet wat men wel of niet moet eten. In deze blog bespreken we 3 opvallende voedingshypes.
1. Zeewier zou veroudering, een te hoog cholesterolgehalte en overgewicht tegengaan
Algen en zeewier bevatten veel vitaminen en mineralen zoals vitamine B1. Zeewier is ook een bron van calcium, fosfor, magnesium, natrium, kalium en jodium. Zeewier en algen bevatten hiernaast ook de gezonde omega-3-vetzuren EPA en DHA. Vette vis zoals (wilde) zalm bevat veel omega-3-vetzuren, ze krijgen deze binnen door algen en zeewier te eten. Het belang van de gezonde omega-3-vetzuren EPA en DHA wordt steeds meer erkent. Omega 3-vetzuren helpen het lichaam gezond en vitaal te houden en hebben een belangrijke functie voor je immuunsysteem, hersenen en ogen. Recent onderzoek wijst uit dat omega-3 ook een cholesterolverlagend effect kan hebben. Beweringen dat omega-3 veroudering en overgewicht tegengaat zijn niet gedegen wetenschappelijk onderbouwd.
2. Het drinken van Keltisch zeezout oftewel ‘’Sole’’ is goed
Een van de nieuwste hypes die door diverse foodbloggers wordt besproken, is een glas Keltisch zout drinken, ook wel Sole genoemd. Keltisch zeezout komt uit de Guérandestreek in Bretagne, Frankrijk. Keltisch zout zou zeer rijk zijn aan mineralen en spoorelementen, wat gezonde manier zou zijn om veel mineralen binnen te krijgen. Dit is niet waar. De samenstelling is gelijk aan keukenzout en het gehalte natrium, het ongezonde van zout, zit er hetzelfde in. Natrium kan je bloeddruk verhogen, en verhoogt kans op hart en vaatziekte. Het is dus niet verstandig Keltisch zeezout te drinken.
3. Amandelmelk is beter dan koemelk
Amandelmelk wordt regelmatig als veganistische vervanger van melk gebruikt. Er wordt beweerd dat plantaardige melkvervangers als amandeldrank beter is dan koemelk. Koemelk zou ongunstige effecten hebben op de gezondheid, en zou zelf tot kanker kunnen leiden. Nee, de beweringen over ongunstige effecten van gewone melk zijn onbewezen. Amandeldrank is niet beter dan koemelk. Integendeel. Amandeldrank bevat weinig voedingsstoffen (vooral weinig eiwit) en de gezoete varianten te veel suiker. Amandeldrank staat dus niet in de Schijf van Vijf. Amandelmelk is prima als je voor de ongezoete variant gaat. Gebruik amandelmelk bijvoorbeeld voor een bordje pap.
Foodvloggers en foodbloggers: bijna iedereen lijkt tegenwoordig wel iets over voeding te weten. Wil je het bij het juiste eind hebben, dan kunt u het beste de adviezen van het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad volgen. Voor vragen over voeding en supplementen kunt u altijd terecht bij onze voedingskundige van NewDay.
Bronnen: