Your Cart

25 jaar premium omega-3

Wetenschappelijk gedreven

Geen overbodige toevoegingen

5 veel gestelde vragen over voedingssupplementen

Over het gebruik van voedingssupplementen bestaat vaak nog veel onduidelijkheid. Is een multivitaminen nou echt nuttig? Kunnen vitamines extra energie geven? In deze blog hebben wij 5 veel gestelde vragen over voedingssupplementen op een rijtje gezet.

Kunnen vitamines extra energie geven?

B-vitamines (B2, B3, B5, B6 , B11, B12) en vitamine C zijn belangrijk bij onze energiestofwisseling. Deze vitamines helpen bij het verteren van koolhydraten en daar komt energie bij vrij. Op het moment dat er een tekort is aan deze vitamines, heeft het lichaam moeite om je voedsel te verteren. Claims zoals ‘draagt bij aan een normaal energieleverend metabolisme’ en ‘extra energie bij vermoeidheid’ zijn subjectieve claims. Iedereen heeft een ander eetpatroon en daarmee een andere vitaminebehoefte. Zolang er geen tekorten zijn aan B-vitamines en vitamine C, levert een pil met deze claims je geen extra energie.

Tip: B-vitamines vind je zowel in plantaardige producten als dierlijke producten zoals in brood, graanproducten groente vis en vlees. Kiwi’s en aardbeien zijn voorbeelden van fruitsoorten die veel vitamine C bevatten.

Is omega-3 een essentieel voedingssupplement? 

Steeds meer onderzoek onderstreept het belang van omega-3 in een gezond voedingspatroon. Omega-3 bestaat uit meervoudig onverzadigde vetzuren. ALA, DHA en EPA zijn de bekendste. In speciaal hebben de visvetzuren DHA en EPA de grootste gezondheidsvoordelen. DHA en EPA dragen bij een dagelijkse inname van 250 mg bijvoorbeeld bij aan het instandhouden van een normale hersenfunctie, gezichtsvermogen en hartfunctie. Door 1x in de week een portie vette vis te eten krijg je ongeveer 200 mg omega-3 binnen. Door veranderingen in de hoeveelheid omega-3 in kweekvis zou je tegenwoordig twee keer per week vette vis moeten eten om aan de wekelijkse hoeveelheid omega 3 te komen. Wanneer dit niet lukt is het aangeraden om omega-3 binnen te krijgen door middel van een omega-3 supplement. Het voordeel van een omega-3 supplement, ten opzichte van omega-3 uit voeding, is dat de visvetzuren uit het supplement gezuiverd zijn en dat jij zeker bent van de juiste dagelijkse hoeveelheid omega-3 (DHA en EPA). Wil je meer weten over de omega-3 supplementen van NewDay? Klik hier voor meer informatie.

Wat is het verschil tussen ADH en RI? 

Op het etiket van voedingssupplementen treffen we de dosering van vitamines en mineralen aan. De Gezondheidsraad heeft richtlijnen vastgesteld voor hoeveel jij dagelijks nodig hebt van een bepaalde voedingsstof. Dit kan je terugvinden op het etiket en wordt aangeduid als percentage van wat dagelijks nodig is. Deze dagelijks aanbevolen hoeveelheid wordt op het etiket de RI of ADH genoemd. RI staat voor referentie inname en ADH voor aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Zit er dan nog verschil tussen deze twee? Nee. In feite zijn ze hetzelfde. RI betreft een richtwaarde en geen aanbeveling. Tegenwoordig is er afgesproken om alleen de RI weer te geven op een etiket. De term ADH zal dus langzaamaan verdwijnen.

 

Heeft mijn baby extra vitaminen nodig als ik hem borstvoeding geef?

Moedermelk bevat alle essentiële voedingsstoffen die je kind nodig heeft. Je moedermelk is afgestemd op de behoefte van je kindje, echter heeft hij daarnaast wel twee extra voedingsstoffen nodig. Vitamine D en K om een goede groei van de baby te ondersteunen. De Gezondheidsraad adviseert om baby’s die borstvoeding krijgen vanaf week 1 extra vitamine D en K te geven.

NewDay heeft een uniek omega-3 en vitamine D3 supplement ontwikkeld speciaal voor opgroeiende baby’s en kinderen. Wil je meer weten over dit product? Klik dan hier voor meer informatie.

 

Is een multivitaminen nuttig?

Voor de meeste mensen is er geen goede reden om extra vitamines en mineralen te gebruiken. Het levert namelijk geen extra gezondheidsvoordelen op. Wanneer je gezond en gevarieerd eet is het mogelijk om de benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Sommige vitamines kunnen bij langdurig gebruik zelfs schadelijk zijn voor je gezondheid. Meer is dus zeker niet beter. Voor een paar groepen gelden speciale adviezen om vitamines te nemen in de vorm van een supplement. In 2019 nam de consumentenbond multivitaminen voor peuters en voor 50-plussers onder de loep. Het bleek dat het regelmatig ontbreekt aan de vitamines die je echt nodig hebt. Daarentegen zaten er met enige regelmaat allerlei vitamines in waar niemand in Nederland een tekort aan heeft.

 

Bronnen:

  1. https://www.consumentenbond.nl/vitamines-en-voedingssupplementen/veelgestelde-vragen-over-voedingssupplementen

  2. https://www.voedingscentrum.nl/nl/zwanger-en-kind/borstvoeding-en-flesvoeding/flesvoeding-geven/vitamines-voor-je-baby-naast-flesvoeding.aspx

  3. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/omega-3.aspxSeveral

  4. https://www.vitamine-info.nl

Probeer NewDay nu en profiteer van 20% korting op je eerste bestelling

Gebruik de code NEWDAY20 bij check-out.

Voedingswaarden

1 capsule bevat:

Pure visolie                                      500 mg

waarvan Omega-3 vetzuren        300 mg

waarvan Omega-3 EPA                 150 mg

waarvan Omega-3 DHA                100 mg

Vitamine D3                                      5 mcg (100% RI *)

Bevat een mix van Vitamine E (tocoferolen) en rozemarijn  extract

Voedingswaarden

Algenolie                               585mg

waarvan omega-3 DHA     250 mg

Vitamine D3                          10 mcg (200% RI */**)

Bevat een mix van Vitamine E (tocoferolen) en rozemarijnextract.

*   Referentie Inname (RI) volgens de Nederlandse Gezondheidsraad

**  Specifiek aangepaste dosering voor kinderen van 0 t/m 3 jaar en vanaf 4 jaar die onvoldoende buiten komen (minder dan 15 minuten per dag tussen 11.00 en 15.00 uur).

Voedingswaarden

Een dagelijkse inname van 2 capsules bevat:
 
Algenolie                                   1125 mg
waarvan Omega-3 DHA:        450 mg
Foliumzuur                                400 mg (200% RI*/**)
Vitamine D                                  10 mcg (200% RI*/**)
Gemberextract                           20 mg
 
*   Referentie Inname (RI) volgens de Nederlandse Gezondheidsraad
** Specifieke formulering voor vrouwen met een kinderwens, die zwanger zijn of borstvoeidng  geven

Voedingswaarden

1 sachet bevat:

1,2 gram 2-Fucosyllactose (ook wel ‘2FL’ genaamd).

 

Voedingswaarden per sachet:

Energie                      4,5 kcal/19kJ

Vet                              0 g

Koolhydraten           1,12 g

waarvan suikers      0,02 g

Vezels                         1,1 g

Eiwit                           0 g

Zout                            0 g

 

Allergenen:              Lactose

 

Bevat geen:             Gluten of kunstmatige

kleur- en smaakstoffen                

Voedingswaarden

Visolie                                         1000mg

Omega-3 vetzuren                  600mg

waarvan EPH                            300mg

waarvan DHA                           200mg

Vitamine D3                              5 mcg100% RI *

Vitamine K2 (MenaQ)             90 mcg 129% RI*/**

*   Referentie Inname (RI) volgens de Nederlandse Gezondheidsraad.
** Menaq7 is de ENIGE klinische ondersteunde vitamine K2 gepatenteerd voor cardiovasculaire gezondheid. Wetenschappelijk onderbouwde dosering.