Misschien heb je al eens gelezen dat er voedsel is dat ontstekingsbevorderend is en daarvan wordt veel gegeten in de maand december. Denk aan (chocolade) pepernoten, kerstdesserts en oliebollen. Natuurlijk is het ook een maand om daarvan te genieten! Maar des te beter is het als je de balans kan houden met ontstekingsremmend voedsel.
Laaggradige ontsteking en de consequenties
Een normale ontsteking (door bijvoorbeeld minder gezonde voeding) is een natuurlijke reactie van ons lichaam. Echter spelen deze laaggradige ontstekingen een rol bij het ontstaan van ziekten. Dit soort ontstekingen worden gevoed door ongezonde factoren zoals een slecht dieet, roken of stress. Juist dit dieet is vaak minder gezond dan normaal in de maand december. Daar kan je later en in het nieuwe jaar last van krijgen.
Wat is ontstekingsbevorderend voedsel?
Onder deze classificatie vallen zeer geraffineerde meelsoorten, gluten, trans- en verzadigde vetzuren en zuivelproducten. Dat is bijvoorbeeld brood, melkproducten en rood vlees. Uiteraard is dit niet ongezond als je er niet te veel van eet. Maar het, ook fijne, gebruik in december is om dit voedsel in overvloed te eten.
Hoe blijf je in balans?
Gelukkig bieden andere voedingsstoffen talrijke gezondheidsvoordelen, zoals omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren. Dit zijn vetzuren met een lange keten en voorbeelden zijn chiazaad, lijnzaad en vette vis. Vette vis bevat, in tegenstelling tot de twee plantaardige varianten, de omega-3 vetzuren EPA en DHA. Dit is ook nog eens goed voor de hersenen, ogen en het hart. Ook sesam en avocado’s kunnen helpen om de ontstekingen in toom te houden. Niet te vergeten zijn antioxidanten, te vinden in o.a. fruit en groenten en vitamine D als belangrijke ontstekingsremmers. Met name Vitamine D is in december een vitamine om niet over te slaan. Hiervan hebben veel mensen namelijk een tekort vanwege weinig zonlicht.
Bronnen:
Alwarith J, Kahleova H, Rembert E, Yonas W, Dort S, Calcagno M, Burgess N, Crosby L, Barnard ND. Nutrition Interventions in Rheumatoid Arthritis: The Potential Use of Plant-Based Diets. A Review. Front Nutr. 2019 Sep 10;6:141.
Bustamante, M. F., Agustín-Perez, M., Cedola, F., Coras, R., Narasimhan, R., Golshan, S., & Guma, M. (2020). Design of an anti-inflammatory diet (ITIS diet) for patients with rheumatoid arthritis. Contemporary clinical trials communications, 17, 100524.
Alwarith, J., Kahleova, H., Rembert, E., Yonas, W., Dort, S., Calcagno, M., Burgess, N., Crosby, L., & Barnard, N. D. (2019). Nutrition Interventions in Rheumatoid Arthritis: The Potential Use of Plant-Based Diets. A Review. Frontiers in nutrition, 6, 141. https://doi.org/10.3389/fnut.2019.00141