Veel mensen hebben nog steeds een heel zwart-wit idee van vetten. Er is ons immers jarenlang verteld dat vetten ongezonde dikmakers zijn. Het is daarom niet gek dat we allemaal massaal aan de lightproducten en vetarme diëten zijn gegaan. Echter zit het verhaal rondom vetten iets genuanceerder in elkaar. Vet is een heel belangrijk onderdeel van een gebalanceerd dieet. Om die reden is het zo belangrijk om de verschillen tussen goede vetten en slechte vetten te begrijpen. In deze blog vertellen we alles over het verschil tussen gezonde vetten en ongezonde vetten.
Vet is een essentieel onderdeel van een gebalanceerd dieet, maar het type vet dat je eet heeft invloed op de cholesterol. Het is deze invloed die bepaald wat “goede” en “slechte” vetten zijn.
Slechte vetten:
Vetten die we normaal gesproken als “slecht” zien zijn verzadigde vetten en transvetten. Dit type vet verhoogt de cholesterolwaarde, wat uiteindelijk bijdraagt bij aan het ontstaan van slagaderverkalking, waarbij de slagaders steeds nauwer worden. Slechte vetten hebben op kamertemperatuur vaak een stevige substantie en kunnen gevonden worden in vlees, vleesproducten, koekjes, chips en alles dat voortkomt uit zuivel, zoals volle melk en roomboter.
Goede vetten:
“Goede” vetten zijn over het algemeen de vetten die enkelvoudig onverzadigd of meervoudig onverzadigd zijn. Het vervangen van verzadigde vetten door onverzadigde vetten in de voeding draagt bij tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed. De enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetzuren zijn weer op te delen in omega-3, -6 en -9. Enkelvoudige onverzadigde vetzuren bevatten met name omega 9-vetzuren. In meervoudig onverzadigde vetzuren vinden we omega-3 en omega-6. Veel mensen krijgen veel meer omega-6 en -9 binnen dan omega-3, echter is juist de verhouding van de omega-vetzuren van belang. Voor een optimale gezondheid zou je ongeveer evenveel omega 3 als omega 6 binnen moeten krijgen. Eet je eigenlijk zelden bronnen van omega 3, zoals vette vis, dan kan een supplement je gezondheid nog wel eens ten goede komen. De supplementen van NewDay bevatten een hoge dosering omega-3. Uit onderzoek is gebleken dat omega-3 een positieve invloed heeft op de bloeddruk en de cholesterol. Lees hier meer over dit supplement. Onverzadigde vetten zijn te herkennen doordat ze bij kamertemperatuur zacht en vloeibaar zijn. Hier vallen dus bijvoorbeeld alle soorten olie onder. Hiernaast bestaan er ook “hardere” voedingsproducten die onverzadigde vetten bevatten, zoals avocado.
Vind je het moeilijk om slechte vetten, goede vetten en vetten over het algemeen uit elkaar te halen? Je kan ze vaak herkennen als je de eerder genoemde simpele basiskenmerken onthoudt en controleer altijd de verpakking als je twijfelt.
Bronnen:
- Voedingscentrum.nl
- Hartstichting.nl