Your Cart

Nieuw onderzoek naar vitamine K

Vitamine K (menaquinone) is een vitamine die tot de groep van vet oplosbare vitamines hoort, net als vitamines A, D en E.  Vitamine K2 is een essentiële voedingsstof die onlangs is erkend voor het ondersteunen van de gezondheid van botten en hart en bloedvaten. Dit is aangetoond in observatie- en experimentele onderzoeken. Vitamine K2 activeert eiwitten die bijdragen aan het opnemen van calcium uit de bloedvaten (waarbij het dus niet in de bloedvaten blijft zitten); waardoor de mogelijke kans op verkalking en de hieraan gerelateerde risico’s, zoals een hoge bloeddruk afnemen, en calcium naar de botten gaat; wat belangrijk is voor de gezondheid van de botten. Naast de invloed op de botten, draagt Vitamine K2 bij aan een goed verloop van de bloedstolling. Voor vitamine K is geen referentie inname (RI) vastgesteld. 

 

Al het bovenstaande bewijs leent zich voor het argument dat het corrigeren van een wijdverbreid vitamine K2-tekort een grote invloed kan hebben op de verbetering van de mondiale gezondheid. De eerste stap bij het corrigeren van dat tekort is het vaststellen van een vitamine K2-specifieke aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Om te beoordelen of er voldoende bewijs is om een ​​nutriënt in aanmerking te laten komen voor een referentie inname (RI) hebben onderzoekers in 2014 een norm met negen criteria opgesteld. Een artikel onlangs gepubliceerd in het tijdschrift ‘Nutrients’ toonde aan dat vitamine K2 duidelijk voldoet aan de negen criteria die zijn opgesteld voor het vaststellen van een RI-aanbeveling.

In een groot onderzoek naar de status van vitamine K in de boten is bij 896 mensen onderzoek gedaan naar niet-gecarboxyleerd osteocalcine (ucOC) in de botten. Hoge niveaus van deze stof wijzen op een vitamine K-deficiënte. De auteurs van deze studie ontdekten dat het grootste vitaminetekort voorkomt bij kinderen en volwassenen boven de 40 jaar. Suppletie met vitamine K2 kan dus in hun geval een gunstige invloed hebben.

 

Cardiovasculaire voordelen

Een bekende Rotterdamse Studie uit 2004 heeft laten zien dat een langdurige hoge inname van vitamine K2 een sterk beschermend effect heeft op de cardiovasculaire gezondheid. Dit bevolkingsonderzoek, dat plaatsvond over een periode van 10 jaar, omvatte bij aanvang 4.807 mannen en vrouwen van 55 jaar of ouder. Bevindingen uit de studie geven aan dat het eten van voedsel dat rijk is aan natuurlijke vitamine K2 (minstens 32 μg per dag) het risico op hart- en vaatziekten vermindert. 

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Cureus in 2016 was een nieuwe mijlpaal in de zoektocht naar het omgaan met belangrijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten, waaronder het tekort aan vitamine K2 een cruciale rol speelt. Een grote analyse van bevolkingsgegevens die in dit artikel werden gepresenteerd, toonde aan dat vitamine K2 omgekeerd evenredig was met vroege sterfte door hart- en vaatziekten in dezelfde mate als tabaksgebruik.

 

Diabetes 

Als je diabetes type 2 hebt, reageert je lichaam minder goed op insuline. Dit heet insulineresistentie. Hierdoor blijft er te veel suiker (glucose) in je bloed. Diabetes mellitus type 2 blijft een wereldwijd een groot probleem voor de volksgezondheid. Om die reden is het van cruciaal belang om de mechanismen achter het verband tussen vitamine K2 en het glucosemetabolisme te kennen. De resultaten van een placebogecontroleerd onderzoek uit 2011 waren consistent met eerdere onderzoeken en toonden aan dat vitamine K2-suppletie gedurende 4 weken de insulinegevoeligheid verhoogde. 

 

Anti-aging

Een recent gepubliceerde recensie door Dai et al. toonde aan dat vitamine K een belangrijke rol speelt bij versnelde vaatveroudering bij nierpatiënten. De omzetting en activering van vitamine K-afhankelijke eiwitten spelen een belangrijke rol in meerdere processen van energiemetabolisme, ontstekingen en botmineralisatie. Een veranderend energiemetabolisme, ontstekingen en botmineralisatie zijn processen die bij veroudering vaak voorkomen. Kijkend naar wat bovenstaand is verteld is het niet verwonderlijk dat vitamine K gunstig kan zijn voor de cardiovasculaire gezondheid en veroudering tegengaat. 

 

Het is vreemd dat een vitamine met zo’n groeiend bewijsmateriaal als ‘nieuw erkend’ wordt beschouwd. De bevestiging dat vitamine K2 een positieve invloed heeft op de bot- en cardiovasculaire gezondheid heeft plaats gemaakt voor meer gedetailleerd onderzoek naar hoe essentieel deze voedingsstof kan zijn voor andere gezondheidsgebieden. Met meer onderzoek komt meer begrip en een onmiskenbaar argument voor het vaststellen van een K2-specifieke RI, wat de eerste stap is om de wereldbevolking te helpen een tekortkoming te corrigeren. 

 

Bronnen: 

  1. https://nattopharma.com
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5494092/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31711322/

Probeer NewDay nu en profiteer van 20% korting op je eerste bestelling

Gebruik de code NEWDAY20 bij check-out.

Voedingswaarden

1 capsule bevat:

Pure visolie                                      500 mg

waarvan Omega-3 vetzuren        300 mg

waarvan Omega-3 EPA                 150 mg

waarvan Omega-3 DHA                100 mg

Vitamine D3                                      5 mcg (100% RI *)

Bevat een mix van Vitamine E (tocoferolen) en rozemarijn  extract

Voedingswaarden

Algenolie                               585mg

waarvan omega-3 DHA     250 mg

Vitamine D3                          10 mcg (200% RI */**)

Bevat een mix van Vitamine E (tocoferolen) en rozemarijnextract.

*   Referentie Inname (RI) volgens de Nederlandse Gezondheidsraad

**  Specifiek aangepaste dosering voor kinderen van 0 t/m 3 jaar en vanaf 4 jaar die onvoldoende buiten komen (minder dan 15 minuten per dag tussen 11.00 en 15.00 uur).

Voedingswaarden

Een dagelijkse inname van 2 capsules bevat:
 
Algenolie                                   1125 mg
waarvan Omega-3 DHA:        450 mg
Foliumzuur                                400 mg (200% RI*/**)
Vitamine D                                  10 mcg (200% RI*/**)
Gemberextract                           20 mg
 
*   Referentie Inname (RI) volgens de Nederlandse Gezondheidsraad
** Specifieke formulering voor vrouwen met een kinderwens, die zwanger zijn of borstvoeidng  geven

NewDay Lidmaatschap voordelen

De voordelen van het NewDay lidmaatschap:

– altijd de laagste prijs

– met kortingen tot wel 25%

– nooit meer zonder jouw supplement

– gratis naar jouw (thuis)adres

– altijd opzegbaar tot 5 dagen voor een nieuwe termijn

– toegang tot een groeiend aantal extra’s:

– o.a. kortingen op partner aanbiedingen 

 

Geen addertje onder het gras; gewoon goede

service voor jou als gewaardeerde NewDay klant.

Voedingswaarden

1 sachet bevat:

1,2 gram 2-Fucosyllactose (ook wel ‘2FL’ genaamd).

 

Voedingswaarden per sachet:

Energie                      4,5 kcal/19kJ

Vet                              0 g

Koolhydraten           1,12 g

waarvan suikers      0,02 g

Vezels                         1,1 g

Eiwit                           0 g

Zout                            0 g

 

Allergenen:              Lactose

 

Bevat geen:             Gluten of kunstmatige

kleur- en smaakstoffen                

Voedingswaarden

Visolie                                         1000mg

Omega-3 vetzuren                  600mg

waarvan EPH                            300mg

waarvan DHA                           200mg

Vitamine D3                              5 mcg100% RI *

Vitamine K2 (MenaQ)             90 mcg 129% RI*/**

*   Referentie Inname (RI) volgens de Nederlandse Gezondheidsraad.
** Menaq7 is de ENIGE klinische ondersteunde vitamine K2 gepatenteerd voor cardiovasculaire gezondheid. Wetenschappelijk onderbouwde dosering.