Tijd voor de eerste hapjes?
Wist je dat de spijsvertering van jouw baby nog niet klaar is voor de eerste hapjes voordat hij of zij 4 maanden oud is? Na 4 maanden kan je pas beginnen met de zogenoemde: “oefenhapjes”.
Vaak houden baby’s (vaak) van zachte en zoete smaken. Het is belangrijk dat je kindje al leert dat verschillend fruit, verschillende smaken heeft. Daarom wordt aangeraden door het voedingscentrum om eerst te beginnen met 1 losse smaak. Na een tijdje kun je smaakcombinaties creëren zoals bijvoorbeeld banaan met appel.
Een zoete avocado kan ook in de smaak vallen. Avocado bevat veel vetten en 13% van deze vetten zijn meervoudig onverzadigde vetten. Dit zorgt dat de in vet oplosbare vitamines goed worden opgenomen. Dus een perfecte groente om te combineren met vitamines en supplementen.
Het is belangrijk dat in de eerste 2 levensjaren van het kind, gezond en gevarieerd voedsel wordt aangeboden. Uit veel onderzoek blijkt namelijk dat dit ervoor zorgt dat er op latere leeftijd een gezond voedselpatroon gecreëerd is, omdat vele smaken al herkend worden. Wel is het belangrijk dat je kind verschillende keren aan de smaken wordt blootgesteld, om de voorkeur te behouden. Hoe vaker jouw kind bitter proeft, des te groter de kans dat hij, of zij, dit op latere leeftijd beter (ge)accepteert dan kinderen die geen bitter voedsel op hun bord kregen.
En niet te vergeten: als ouder ben je het grote voorbeeld van je kind(eren). Wat kinderen de ouders zien eten, maakt ze nieuwsgierig. Dus wees het goede voorbeeld!
Bron:
Aangepast vanuit: Voedingscentrum, Hoe maak ik fruithapjes voor mijn baby https://www.voedingscentrum.nl/nl/zwanger-en-kind/eerste-hapjes/hoe-maak-ik-fruithapjes-voor-mijn-baby-.aspx.
Dreher, M. L., & Davenport, A. J. (2013). Hass avocado composition and potential health effects. Critical reviews in food science and nutrition, 53(7), 738–750.
Mennella, J. A., Reiter, A. R., & Daniels, L. M. (2016). Vegetable and Fruit Acceptance during Infancy: Impact of Ontogeny, Genetics, and Early Experiences. Advances in nutrition (Bethesda, Md.), 7(1), 211S–219S.
Moskowitz HW, Kumaraiah V, Sharma KN, Jacobs HL, Sharma SD. Cross-cultural differences in simple taste preferences. Science 1975;190:1217–8