Facebook Pixel
25 jaar ervaring
Wetenschappelijk gedreven
Geen overbodige toevoegingen

ZWANGERSCHAP EN VOEDING

Foliumzuur voor en tijdens de zwangerschap

 
 
 

Foliumzuur of Folaat?

Foliumzuur en folaat zijn allebei vormen van vitamine B11. Foliumzuur wordt vanwege zijn stabiliteit meestal gebruikt in voedingssupplementen en soms aan voeding toegevoegd. Het is de geoxideerde vorm van het natuurlijke, erg instabiele folaat. Omdat een “stabiele” en nauwkeurige dosering belangrijk is voor zwangere vrouwen, is uiteindelijk foliumzuur (de stabiele vorm) het meest aangeraden tijdens het zwanger willen worden, zwangerschap en het geven van borstvoeding. 

Wist je dat in de placenta van de moeders (een tijdelijk orgaan, speciaal gevormd tijdens de zwangerschap, om de ontwikkeling van de foetus te waarborgen) heel veel vitamine B11 “ontvangers” zitten. Dit alleen al laat zien hoe belangrijk foliumzuur is voor de baby! Zeker in het eerste trimester, wanneer de placenta druk bezig is met groeien.


Waar zorgt foliumzuur allemaal voor?

Foliumzuur ondersteunt de groei van je baby in de eerste weken en verkleint de kans op een aangeboren afwijking. Foliumzuur is namelijk een essentiële voedingsstof voor de vorming van ons DNA het speelt een rol bij de aanmaak van cellen en weefsels. Zo draagt het bij tot de vorming van de placenta en ondersteunt het de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Ook heeft het een positieve invloed op het immuunsysteem.


Mama Complete omega-3 vitamin D3 supplement capsules

NewDay® Mama Complete


✔ Het énige prenatale supplement met 450 mg omega-3
✔ 100% plantaardig algen omega-3
✔ Voldoet aan prenatale aanbevelingen
✔ Inclusief foliumzuur en vitamine D3
✔ Bekend van 9 maanden beurs en 24Baby

 

Bekijk Mama CompleteWanneer te beginnen met foliumzuur?

Begin het liefst een maand voordat je zwanger probeert te worden met het slikken van foliumzuur. Het duurt ongeveer 4 weken voordat er extra foliumzuur in je lichaam opgenomen is. Start daarom al met het slikken van foliumzuur op het moment dat je een kinderwens hebt. Ben je onverwacht of sneller dan gedacht zwanger? Begin dan zo snel mogelijk met het slikken van foliumzuur.


Hoeveel heb ik er van nodig?

De Gezondheidsraad adviseert aan vrouwen met een kinderwens en zwangeren vrouwen de dagelijkse voeding met 400 microgram foliumzuur aan te vullen. Dit in elk geval in de periode van 4 weken voor de conceptie tot en met 10 weken na de eerste dag van de laatste menstruatie. Ben je in verwachting van een tweeling, dan mag je de voorgeschreven dosis Foliumzuur verdubbelen.