Your Cart

25 jaar premium omega-3

Wetenschappelijk gedreven

Geen overbodige toevoegingen

Omega-3 in verband gebracht met verminderde kans op hersenschade bij American Football spelers

American Football is pure mannelijkheid gegoten in een sport. Bij American Football is het letterlijk vechten om de bal met als enige doel vooruit te komen op het ‘slagveld’. Ploeteren voor een paar meters winst om zo dichter op de tegenstander zijn terrein te komen. Indrukwekkend. Helaas zit er ook een keerzijde aan deze indrukwekkende ‘oorlogsvoering’.

 

Een groot onderzoek van de universiteit van Boston naar hersenschade door American Football toonde de hersenziekte CTE aan in 99 procent van de onderzochte overleden spelers. De universiteit van Boston heeft dit onderzoek gedaan om de relatie tussen het spelen van American Football en de kans op CTE op te lopen, aan het licht te stellen. Ze onderzochten hiervoor de hersenen van 202 overleden spelers die op verschillende niveaus gespeeld hadden, van high school tot de NFL. De gemiddelde leeftijd van overlijden was 66. 

Het resultaat van het onderzoek was dat over de hele groep genomen bij 87% van de onderzochte personen tekenen van CTE werd aangetroffen. In geval van de pro NFL spelers was dit meer dan 99 procent. De herhalende klappen aan schedel die de spelers ontvingen door het seizoen heen, worden geassocieerd met stijging van Nf-L, een indicator van zenuwschade en letsel aan het hoofd. 

Naast het onderzoek naar de hersenen van de overleden American Football spelers vroegen de onderzoekers ook aan familie van de overleden spelers om vragen te beantwoorden over de geestesgesteldheid van de spelers voorafgaand aan overlijden. Schrikwekkend had 96 procent van de spelers gedrags- en stemmingsproblemen. 

 

Onze hersenen bestaan voor een groot deel uit vet. Sterker nog, maar liefst 60% van het drooggewicht van de hersenen bestaat uit vet. Van dat gewicht is 10-15% docosahexaeenzuur (DHA). DHA is een van de belangrijkste componenten van het hersencelmembraan. Voor opbouw, structuur, werking en onderhoud van onze hersenen is een continue toevoer van omega-3 nodig. Omega-3, en dan met name het omega-3-vetzuur DHA, is dermate belangrijk voor een normale hersenfunctie dat volgens de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) de volgende gezondheidsclaim is toegestaan: ‘DHA is een belangrijke bouwsteen van de hersenen en draagt bij tot de instandhouding van de normale hersenfunctie. Voorwaarde is een dagelijkse inname van 250 mg DHA.’ 

 

Recent onderzoek naar de impact van omega-3 supplementatie bij American Football spelers onderstreept opnieuw het belang van omega-3 op een goede werking van de hersenen. Hoog gedoseerde omega-3 supplementen zouden American Football spelers bescherming kunnen geven tegen de hersenaandoening CTE en daarnaast cardiovasculaire voordelen kunnen hebben. In dit onderzoek zijn opnieuw Amerikaanse Football spelers onder de loep genomen. De onderzoekers hebben twee verschillende American Football teams onderzocht: het team dat de omega-3 supplementen ontving; en het team dat geen omega-3 supplementen gesupplementeerd kreeg, maar wel hetzelfde werd gemonitord. Gedurende het volledige seizoen ontvingen de spelers uit de eerste groep een hoge dosis omega-3 bestaande uit 2000 mg DHA, 320 mg DPA en 560 mg EPA per dag. 

De resultaten lieten een significante stijging zien in de plasmawaarden van DHA (110% stijging) en EPA (111% stijging) bij de spelers die de omega-3 supplementatie ontvingen. Met als gevolg dat de omega-3-index een stijging liet zien van 4,3% aan het begin van het onderzoek naar een omega-3 index van 7,5% aan het einde van het onderzoek. 

Kijkend naar de levels van Nf-L, (een indicator van zenuwschade en letsel aan het hoofd), zagen de onderzoekers dat deze bij de controle met 50% waren gestegen aan het einde van het seizoen. Daartegenover zagen de onderzoekers dat bij de Nf-L levels van de groep spelers welke wel omega-3 supplementatie ontvingen geen significante stijging. 

 

In Amerika laait ondertussen de discussie op over de risico’s van hersentrauma door sport. Misschien minder voor de hand liggend, maar ook in Nederland is sport niet geheel zonder risico. Zo lopen voetballers in Nederland ook risico op hersenschade. Dit blijkt uit een onderzoek waarbij spelers die meer dan 125 keer in de week koppen drie keer zoveel kans lopen op een hersenschudding. ‘’Bij jonge spelertjes kan alleen het herhaaldelijk koppen van een bal al schade opleveren. Als je nu een paar flinke klappen op je hoofd krijgt, dan krijg je daar misschien na twintig jaar pas last van.’’ Zegt vindt Willem van Mechelen, hoogleraar bedrijfs- en sportgeneeskunde bij VU medisch centrum in Amsterdam. 

 

Sporten is gezond, maar sport verstandig! Ben jij benieuwd naar wat onze producten kunnen betekenen voor het behoud van gezonde hersenen? Klik hier voor meer informatie. 

 

 

Bronnen:

  1. deadspin.com/the-billion-dollar-nfl-concussion-settlement-is-a-new-k-1793787616
  2. Chronic traumatic encephalopathy in a National Football League player. Omalu BI, DeKosky ST, Minster RL,
  3. https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-021-00461-1
  4. https://www.zorgwijzer.nl/zorgwijzers/omega-3
  5. Symptoms from repeated intentional and unintentional head impact in soccer players. Walter F. Stewart, Namhee Kim, Chloe S. Ifrah, Richard B. Lipton, Tamar A. Bachrach, Molly E. Zimmerman, Mimi Kim, and Michael L. Lipton10.1212/WNL.0000000000003657; published ahead of print February 1, 2017, doi:10.1212/WNL.0000000000003657: 1526-632X
  6. https://nos.nl/artikel/257723-american-football-schadelijk-voor-hersenen

 

Probeer NewDay nu en profiteer van 20% korting op je eerste bestelling

Gebruik de code NEWDAY20 bij check-out.

Voedingswaarden

1 capsule bevat:

Pure visolie                                      500 mg

waarvan Omega-3 vetzuren        300 mg

waarvan Omega-3 EPA                 150 mg

waarvan Omega-3 DHA                100 mg

Vitamine D3                                      5 mcg (100% RI *)

Bevat een mix van Vitamine E (tocoferolen) en rozemarijn  extract

Voedingswaarden

Algenolie                               585mg

waarvan omega-3 DHA     250 mg

Vitamine D3                          10 mcg (200% RI */**)

Bevat een mix van Vitamine E (tocoferolen) en rozemarijnextract.

*   Referentie Inname (RI) volgens de Nederlandse Gezondheidsraad

**  Specifiek aangepaste dosering voor kinderen van 0 t/m 3 jaar en vanaf 4 jaar die onvoldoende buiten komen (minder dan 15 minuten per dag tussen 11.00 en 15.00 uur).

Voedingswaarden

Een dagelijkse inname van 2 capsules bevat:
 
Algenolie                                   1125 mg
waarvan Omega-3 DHA:        450 mg
Foliumzuur                                400 mg (200% RI*/**)
Vitamine D                                  10 mcg (200% RI*/**)
Gemberextract                           20 mg
 
*   Referentie Inname (RI) volgens de Nederlandse Gezondheidsraad
** Specifieke formulering voor vrouwen met een kinderwens, die zwanger zijn of borstvoeidng  geven

Voedingswaarden

1 sachet bevat:

1,2 gram 2-Fucosyllactose (ook wel ‘2FL’ genaamd).

 

Voedingswaarden per sachet:

Energie                      4,5 kcal/19kJ

Vet                              0 g

Koolhydraten           1,12 g

waarvan suikers      0,02 g

Vezels                         1,1 g

Eiwit                           0 g

Zout                            0 g

 

Allergenen:              Lactose

 

Bevat geen:             Gluten of kunstmatige

kleur- en smaakstoffen                

Voedingswaarden

Visolie                                         1000mg

Omega-3 vetzuren                  600mg

waarvan EPH                            300mg

waarvan DHA                           200mg

Vitamine D3                              5 mcg100% RI *

Vitamine K2 (MenaQ)             90 mcg 129% RI*/**

*   Referentie Inname (RI) volgens de Nederlandse Gezondheidsraad.
** Menaq7 is de ENIGE klinische ondersteunde vitamine K2 gepatenteerd voor cardiovasculaire gezondheid. Wetenschappelijk onderbouwde dosering.