Wist jij dat je als ouder veel invloed hebt op de mate van voedselallergieën bij jouw baby? Veel mensen denken dat voedselallergieën van nature aanwezig zijn of zich later vanzelf gaan ontwikkelen. Echter speelt de start van bijvoeding een grote rol in het voorkomen van allergieën bij jouw kind.
Wat is een voedselallergie?
Allereerst, wat is een voedselallergie en hoe ontstaat dit? Bij een voedselallergie lokken bepaalde voedingsmiddel of -ingrediënten een allergische reactie uit. De eiwitten in deze voedingsmiddelen worden dan door het lichaam beschouwt als ‘’vreemd’’ en je stoot deze stoffen vervolgens af. Het lichaam maakt als reactie hierop een grote hoeveelheid afweerstoffen aan, dit zijn IgE-antistoffen. Deze antistoffen kunnen vervolgens vergroten in aantal en daardoor voor steeds heftigere allergische reacties zorgen. De meest voorkomende allergenen zijn die van noten, groenten en fruit, melk, soja, ei, vis, tarwe en schaal- en schelpdieren.
Hoewel er verschillende risicofactoren zijn op het krijgen van een voedselallergie, zoals erfelijke factoren, eczeem, astma en hooikoorts, kan de introductie van vaste voeding ook een belangrijke rol spelen in het ontstaan van een voedselallergie bij jouw baby.
Bijvoeding introduceren
Er wordt geadviseerd om bijvoeding te introduceren op een leeftijd tussen de 4-8 maanden. Verschillende studies laten zien dat het risico op het ontstaan van een allergie per maand toeneemt. Bij de introductie van bijvoeding kan er ook gebruik gemaakt worden van voedsel waarvan bekend is dat deze vaker zorgen voor een voedselallergie. Zo blijkt uit onderzoek juist dat baby’s vanaf 4 maanden die producten eten met pinda minder kans hebben op het krijgen van een allergie voor pinda.
Bij kinderen met ernstig eczeem of kinderen die bekend zijn met een voedselallergie is het nog eens extra belangrijk om vroeg te beginnen met een variatie aan voeding en deze vervolgens minimaal 1 keer per week aan te bieden. Doe dit wel in overleg met de arts of een diëtist. Het kan namelijk zijn dat jouw kind allergisch is voor de eerste hap van een nieuw product.
Praktische tips
Hier zijn wat praktische tips voor het introduceren van bijvoeding:
1. Start bij alle kinderen met introductie tussen de 4-8 maanden en bij kinderen met een verhoogde kans op eczeem of allergie zelfs wat eerder, namelijk 4-6 maanden, doe dit laatste in samenspraak met de arts.
- Bied thuis, in opklimmende hoeveelheden deze voedingsmiddelen aan.
- Bied voeding vaker aan, baby’s accepteren vaak pas na 10 à 15 keer een smaak.
- er zijn verschillende praktische introductie schema’s voor het aanbieden van allergene voeding, check bijvoorbeeld het schema van het Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek!
Omdat elk kind uniek is, bestaat er geen vast internationaal schema voor introductie van vast voeding. De bovengenoemde tips dienen vooral als tijdskader voor juiste introductie naast borstvoeding of kunstvoeding.
Let op! Er bestaan belangrijke criteria voor het starten van bijvoeding, denk hierbij aan voldoende romp/hoofd stabiliteit, interesse in eten en bijvoorbeeld een afnemende kokhalsreflex.